Header-Slapende Baby Dons.jpg

10 dingen die elke kersverse moeder zou moeten weten

Voor de eerste keer moeder worden is een gezegend moment, wat jou voor altijd zal veranderen. Dat het één van de mooiste momenten van je leven wordt, zegt niet automatisch dat het heel makkelijk wordt, misschien vooral de eerste maanden niet. Er komen veel nieuwe dingen op je af  en die brengen soms onzekerheid met zich mee. Lange tijd heb je je leven grotendeels naar wens kunnen indelen: eetplannen maken, afspreken met vriendinnen, bijv. een luie zondag in bed, etc. Dat gaat allemaal wat minder eenvoudig worden met de komst van een kleintje. Vandaag een lijstje met een aantal dingen die elke aanstaande/kersverse moeder eigenlijk zou moeten weten:

 

1. Niet alles verloopt volgens plan

Ondanks het feit dat je ongetwijfeld hebt geprobeerd je overal optimaal op voor te bereiden, kunnen een deel van deze plannen bij de komst van je kleine direct de prullenbak in. Eetschema’s, slaapschema’s, in de praktijk zal soms blijken dat jouw kleintje een geheel eigen wil heeft en niet alles zo verloopt zoals jij/jullie voor ogen had(den).

2. Diepe band met je baby kán enige tijd vergen

We kennen allemaal het ideaalplaatje: bij de geboorte ontstaat er een euforisch gevoel wat zich als een warme mantel over de moeder vlijt. Dat is echter niet áltijd het geval. Er zijn veel gevallen bekend van ouders die niet direct deze euforische connectie ervaren, soms gaat daar tijd overheen, máár… dat is helemaal ok! Uitstel is namelijk geen afstel, het komt, heus waar!

3. Zeg gewoon ja!

Dit is niet de tijd om verlegen of te bescheiden te zijn. Als een vriend(in) vraagt of ze je een maaltijd mag/moet brengen, zeg gewoon ja. Als je schoonmoeder vraagt of ze een uurtje op de baby moet passen zodat jij een wandeling kan maken, zeg ja. Als de vrouw naast je in het vliegtuig vraagt of ze de baby even vast moet houden, zodat jij naar het toilet kan: ja (ook al is ze een vreemde, je zit in het vliegtuig?). Mensen hebben begrip. Maak het niet zwaarder dan nodig is.

4. Zoek steun

Je zus heeft wellicht drie kinderen in de leeftijdscategorie tot 5 jaar en je beste vriendin is wellicht 4 maanden voor jou bevallen, maar dit is niet altijd zo nuttig als dat het op het eerste oog lijkt. Het grootste deel komt namelijk logischerwijs op je eigen bordje terecht. Mensen die op hetzelfde moment hetzelfde doorstaan begrijpen elkaar. Zoek steun bij vrouwen/stellen die ook net bevallen zijn.

5. Je relatie wordt op de proef gesteld

De kans is groot dat je momenten krijgt dat je even een iets minder grote fan van je partner bent (en vice versa). Schrik daar niet van, dat is volkomen normaal. Ook al heb je de meest begripvolle, geduldige, en behulpzame partner, zulke momenten zullen zich toch voordoen. Wanneer jullie echter weer een beetje in jullie ritme komen, dan zullen die plooien weer worden glad gestreken. Go with the flow.

6. Geef jezelf de tijd

Verwacht niet dat je direct na je zwangerschap weer in je pre-zwangerschap gemoedsrust belandt. Of in de kleren van toen. Het heeft zijn tijdig nodig om alles weer te laten ‘normaliseren’. Natuurlijk, je hebt uitzonderingen, vrouwen die direct al het gewicht verliezen en in no-time weer op hun oude gewicht zitten, maar voor 99% van de dames is dat niet het geval en daar is helemaal niets mis mee. Geef het de tijd om te herstellen, zowel fysiek als mentaal.

7. Een beetje zelfmedelijden is helemaal niet erg

Het moederschap is zwaar en daar mag je af en toe best even bij stilstaan of aan toegeven. Punt.

8. Houd op met vergelijken

Jezelf. Je partner. Je baby. Niet. Doen. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en ieder stel of single ouder bewandelt het eigen pad. Je baby hoeft niet te kruipen op het moment waarop dit vaak gebruikelijk is, om maar eens wat te noemen. Het gras is altijd groener aan de overzijde, maar geen enkele situatie is perfect. Bij jou niet, maar ook daar niet.

9. Luister naar je moederinstinct

Vertrouw op jezelf en je gevoel. Je zult uit alle hoeken verschillende meningen horen. Misschien heb je daarnaast veel boeken gelezen. Veel nuttige info vergaard, maar onder de streep moet je uitvogelen wat voor jou en jouw baby werkt. Laat je niet pushen, doe wat goed voelt voor jou en jouw familie.

10. Deze wist je al, maar wil ik toch nog even benadrukken: GENIET!

 

 

 

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact