Header-Slapende Baby Dons.jpg

5 tips uit de kraametiquette: zo houd je het kraambezoek leuk!

Niets is zo leuk als het bekijken van een pasgeboren baby. Maar wanneer jij pas geleden bent bevallen, de huiskamer volstroomt en jij slechts 4 uurtjes slaap hebt gehad, dan is het logisch dat je je afvraagt hoe je het komende uur ontspannen gaat doorkomen. Wees gerust: jij hebt het voor het zeggen. Wil je niet dat iedereen de baby vasthoudt, dan gebeurt dat niet. Zou je het bezoek graag op de hoogte willen brengen van de belangrijkste regels uit de kraametiquette? Deel dan de onderstaande 5 tips met hen. Zo kun jij lekker achterover leunen en focussen op het allerbelangrijkste: je pasgeboren kindje.

Stipt op tijd
Valt het geboortekaartje bij jou op de mat, dan kun dit als een uitnodiging beschouwen om even langs te komen. Let op: naaste familie heeft altijd voorrang. Het wordt dan ook bijna nooit gewaardeerd als de overbuurvrouw na drie dagen al op de stoep staat. Maak een afspraak met de vader en moeder en houd je hier ook aan. De nieuwbakken ouders hebben al genoeg aan hun hoofd. Een half uurtje later of eerder komen is daarom echt niet oké. Laat als het even kan je kleine kinderen thuis; zo voorkom je drukte en trammelant.

Houd het kraambezoek fris en hygiënisch
De gezondheid van de kleine is het allerbelangrijkste. Denk daarom aan je hygiëne en was je handen voordat je de baby vasthoudt. Vermijd parfumluchten, vieze nagels en het roken van een sigaretje tussendoor (ook al is het buiten). Al wil je nog zo graag even met de baby knuffelen: wanneer je verkouden bent of getergd word door een koortslip blijf je ver bij de baby uit de buurt!

Wees zuinig met goedbedoelde adviezen
De kersverse ouders doen er alles aan om hun eigen weg te vinden in de verzorging van hun baby. Strooi daarom niet al je eigen ervaringen en tips in de rondte. Deel deze alleen wanneer je het idee hebt dat de ouders er écht iets aan hebben. En onthoud: gezelligheid en even naar de baby kijken is leuk, maar blijf niet te lang. Aan een uurtje heb je echt genoeg. De ouders zullen je dankbaar zijn als je op tijd, en op eigen initiatief, weer vertrekt.

Handen uit de mouwen
Natuurlijk ben je welkom om de baby eens te komen bewonderen. Vergeet alleen niet dat er nog veel meer mensen over de vloer komen. Dat slurpt veel tijd en energie op. Het kan daarom helemaal geen kwaad om de ouders een handje te helpen. Breng een lekkere ovenschotel langs, bied aan om de boodschappen te doen of haal het oudste kind even van school. De vader en moeder zullen je enorm dankbaar zijn!

Post niets over de baby op social media
Ouders willen zelf het grote nieuws van de daken schreeuwen. Het is daarom niet jouw taak om iets over de baby of de geboorte op social media te plaatsen. Bovendien willen sommige ouders niet dat er babyfoto’s over het internet dwalen. Respecteer die wens. Geniet juist van het uurtje dat je even op bezoek kunt gaan. Want voordat je het weet is de kraamtijd alweer voorbij en duurt het weer een tijdje tot je je tanden weer in zo’n lekker beschuitje met muisjes kunt zetten.

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact