Header-Slapende Baby Dons.jpg

Door de ogen van… Janke

Janke is al sinds 1984 werkzaam als verloskundige. Vanzelfsprekend heeft zij al veel meegemaakt in het vak. Ze ervaart inmiddels grote veranderingen in vergelijking met 20 tot 30 jaar terug. Vóór 2006 werd er bijvoorbeeld nog niet gewerkt met een standaard 20 weken echo, dit heeft Janke een aantal bijzondere ervaringen opgeleverd…

Zo heeft ze meegemaakt dat er onverwachts een tweeling werd geboren! Een heel bijzonder moment want tot net voor de bevalling werd er verondersteld dat er één kindje zou worden geboren. Bij de bevalling bleek uiteindelijk dat er zich maar liefst twee wondertjes hadden ontwikkeld. Iets wat tegenwoordig zelden kan gebeuren, aangezien iedere zwangere vrouw meerdere echo’s krijgt.

Onverwachte momenten
Wat Janke ook altijd bij zal blijven is het moment dat zij maar liefst vier bevallingen op één dag, en wel op oudejaarsdag, heeft begeleid. “Die dag was erg druk, maar een specialere afsluiting van het jaar had ik me niet voor kunnen stellen”, aldus Janke. Lachend vertelt Janke dat ze zelfs eens heeft meegemaakt dat ze door een collega werd gebeld om zo spoedig mogelijk een thuisbevalling te begeleiden in een pastorie in een klein dorp. Nietsvermoedend stond ze voor de verkeerde pastorie, terwijl op het juiste adres de baby al werd geboren… “Het is gelukkig goed afgelopen!”

Andere samenstelling
Naast technische veranderingen ervaart Janke ook demografische verschillen. Zo begeleidt ze steeds vaker samengestelde gezinnen en zijn de zwangere vrouwen oveimg-janke-goed2r het algemeen iets ouder dan een aantal jaren terug. In sommige gevallen begeleidt Janke inmiddels zwangere vrouwen die ze zelf heeft gehaald, erg bijzonder. “Veel grote gezinnen maak ik  tegenwoordig niet meer mee. Het grootste gezin dat ik meemaakte telde maar liefst 11 kinderen!”

Op de vraag waarom Janke niets anders zou willen doen antwoordt ze dat werken als verloskundige veel voldoening geeft. “Bij iedere bevalling staat de wereld steeds opnieuw even stil. Niet alleen voor de kersverse ouders, maar ook voor de verloskundige. Die momenten, en de keer op keer nieuwe ervaringen, maken dit beroep alles behalve saai!”

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact