Header-Slapende Baby Dons.jpg

Hé buschauffeur, de hele bus..

“Zó.. dat is even lang geleden, de laatste keer was op schoolkamp naar Ameland!” Ja, het is natuurlijk best even schrikken als je voor het eerst in je broek plast tijdens je zwangerschap. Je zou het helemaal niet verwachten, maar ook dat kan er dus gebeuren tijdens je zwangerschap. Wij geven je graag een aantal tips.

Oeps..
Het kan dus zo zijn dat wanneer je lacht, hoest of niest je opeens een natte broek hebt. Zeker in de laatste maanden van je zwangerschap is dit echt niet raar. Doordat dat kleine wondertje daarbinnen op de blaas drukt en vanwege het zwangerschapshormoon progesteron verslappen je spieren, en dus ook je sluitspier. Urineverlies komt vaak voor tijdens drie fasen: je zwangerschap, ná je zwangerschap en tijdens de menopauze. Jep, nu snap je tenminste die TENA Lady reclames. Tip: er bestaan dan ook niet voor niets van die geweldige incontinentie maandverbandjes! Mocht je dus erg last hebben van urineverlies en een belangrijke bespreking of een leuk feestje hebben, maak hier dan gebruik van. Via internet kun je vaak gratis proefpakketjes krijgen.

Moet ik dan minder gaan drinken?
Als je minder gaat drinken, wordt je urine juist sterker geconcentreerd en daardoor heb je meer kans op een blaasontsteking. Naast dat dat natuurlijk niet gezond is, moet je dan juist vaker plassen. Nee dus, blijf gewoon drinken zoals je gewend bent. Wel kun je je blaasspieren trainen door ze aan te spannen (doe alsof je je plas ophoudt) en daarna weer los te laten.

Lekkende borsten
Als we het dan toch over lekken hebben, ook lekkende borsten zijn heel normaal tijdens de zwangerschap. Dit gebeurt dus niet altijd pas ná de bevalling of tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Hoe dan ook, lekkende borsten kunnen soms erg vervelend zijn. Om te voorkomen dat de melk door je bloes of shirt komt, kun je van te voren een extra laagje in je BH doen. Bijvoorbeeld een grote wattenschijf of zoogkompressen, die je gewoon bij de drogisterij kunt halen!

Gênant?
Nu je dit allemaal weet kun je natuurlijk alvast zorgen dat je altijd droog ondergoed, droge shirts en incontinentiemaandverbandjes in je handtas hebt. Maar houd vooral altijd in je achterhoofd dat hoe gênant je het zelf ook vindt, het is normaal en iedereen zal je gevoel begrijpen! Behalve de mannen natuurlijk – maar ja, die begrijpen we zelf toch ook niet altijd? Je hoeft je er dus echt niet voor te schamen, want iedereen heeft wel eens in z’n broek geplast van het lachen. Of zoals Frozen zou zeggen: “Let it goooo, let it goooo!” (Maar dan niet je plas natuurlijk..)

frozen-10 (1)

 

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact