Header-Slapende Baby Dons.jpg

Het eerste trimester…

De eerste drie maanden van je zwangerschap worden ook wel het eerste trimester genoemd. Er verandert en gebeurt van alles in je lichaam. Hoe kun je die periode het beste aanpakken? Hierbij een aantal tips!

Foliumzuur slikken
Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren wondertje. Je krijgt foliumzuur of vitamine B11 binnen door het eten van groene groenten, volkoren producten, vlees en zuivel. Normaal krijg je hier voldoende van binnen maar wanneer je zwanger bent is het verstandig om extra foliumzuur in te nemen (tot ongeveer de 10e week).

Aanschaffen van zwangerschapskleding
Je begint te groeien.. Aan het einde van het eerste trimester zal je merken dat je niet meer in je kleding past. Ja, het wordt langzamerhand tijd voor positiekleding.. Een goede reden voor de vrouw om te shoppen! In veel (online)winkels is tegenwoordig een enorm trendy en leuk aanbod aan zwangerschapskleding verkrijgbaar, dus shoppen tijdens je zwangerschap hoeft zeker niet vervelend te zijn!

Niet te zwaar tillen
Verstandig is om tijdens je zwangerschap geen zware dingen te tillen. Supermarktketen Albert Heijn speelt daar bijvoorbeeld goed op in door het aanbieden van een speciale bezorgservice voor zwangere vrouwen: www.ah.nl/zwanger.

Voldoende en gezonde voeding tot je nemen
Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je iets eet is tijdens je zwangerschap van belang. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen rauwe vlees- en visproducten eet. Rauwe groente kun je wel eten, maar was deze altijd goed. Gezonde voeding tijdens je zwangerschap betekent daarnaast ook dat je geen alcohol drinkt en stopt met roken.

In beweging blijven
Was het vroeger zo dat zwangere vrouwen werden geadviseerd rustig aan te doen, tegenwoordig gelden de richtlijnen van minimaal 30 minuten per dag bewegen op een matig intensief niveau. Het kan voorkomen dat je (i.v.m. moeheid en/of misselijkheid) ná het eerste trimester meer energie hebt dan in de eerste weken van je zwangerschap.

Voor vragen over bijvoorbeeld bepaalde ingrediënten en andere tips kun je uiteraard terecht bij de verloskundige. Zij helpt je graag verder om jouw zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen!

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact