Header-Slapende Baby Dons.jpg

‘Mama? Wat zit er in je buik?’

 

Hoera! Je bent zwanger van de tweede. En dat betekent niet alleen dat er een kleine spruit op komst is, maar dat je je ook kunt gaan voorbereiden op nieuwsgierige vragen van de grote broer of zus in spe. Je kindje heeft jou nog nooit eerder met iemand anders hoeven delen, en daarom is het belangrijk dat je hem of haar voorbereidt op wat er komen gaat. Een kleine broer of zus is onderweg; eentje die nu nog in de buik van mama zit, maar straks het huis op stelten zal zetten.

Vertel je kindje over de baby in je buik
Voel jij ook dat er iets niet helemaal pluis is wanneer mensen iets voor je achterhouden? Je kindje voelt dat net zo goed aan als jij. Wacht daarom niet te lang met vertellen over je zwangerschap. Houd je het angstvallig geheim, dan zal je zoon of dochter zich afvragen wat dat geheim nu precies is en zich er nare voorstellingen van maken. Voorkom dit door open en eerlijk te vertellen over de baby en bijvoorbeeld voor te lezen uit een kinderboekje dat gaat over de komst van een kleine broer of zus. En heb je ergens een fotoalbum van je kleintje liggen? Laat hem dan zijn eigen babyfoto’s zien en leg uit dat hij ook ooit zo’n kleine roze wurm is geweest.

Samen voorbereiden
Natuurlijk wil je dat je kind zich, net als jij, verheugt op de komst van de nieuwe baby. Maak dit onderwerp daarom leuk en betrek je oudste bij het kiezen van nieuwe sokjes, speentjes, of speelgoed. Is hij of zij oud genoeg, dan is een tripje naar de verloskundige uiteraard erg spannend. Luister samen naar het hartje van de baby en laat je kindje voelen hoe er in je buik wordt getrappeld. En natuurlijk is kennismaken met andere baby’s ontzettend leuk en leerzaam. Zo leert je kindje dat een pasgeborene vooral huilt, eet en poept, en nog niet meteen als speelkameraadje kan functioneren.

Even wennen
Is de baby eenmaal geboren, dan ben jij waarschijnlijk compleet uitgeteld, en niet meteen in staat om je oudste op te tillen of te verzorgen. Leer je kindje daarom dat hij ook door iemand anders naar bed gebracht kan worden en dat niet alleen mama en papa goed kunnen tandenpoetsen, maar dat de oppas dat ook wel even kan doen. Laat je oudste hier alvast aan wennen tijdens de zwangerschap, dan is het geen verrassing meer wanneer iemand anders deze taken tijdens de kraamtijd oppakt.

Na de geboorte
Zo’n pasgeboren baby krijgt natuurlijk wel heel veel aandacht en cadeautjes. Het is daarom verstandig om je aandacht goed te blijven verdelen. Speel met je oudste wanneer de baby even slaapt, en vraag familie en vrienden of ze ook een kleinigheidje voor de grote broer of zus meenemen, wanneer ze op kraamvisite komen. Zo voelt je kind zich niet overgeslagen en hoeft hij niet jaloers te zijn op zijn kleine broertje of zusje. Blijf de leuke dingen doen die jullie altijd al samen deden en klets over meer dan alleen de baby in mama’s buik. Binnen de kortste keren heeft je kind zich ontpopt tot een trotse broer of zus, en geeft hij je graag een schone luier aan als jij even je handen vol hebt.

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact