Header-Slapende Baby Dons.jpg

Oei, ik groei!

Door de groei van je kindje neemt de omvang van je buik tijdens je zwangerschap flink toe. Maar niet alleen je baby zorgt voor een dikkere buik.. Waar komen die andere kilo’s eigenlijk vandaan? En wanneer kan ik mijn buikje verwachten?

Wanneer ga je een buikje zien?
Dit verschilt ten eerste per persoon. Sommige zwangere vrouwen moeten na 7 weken hun broeksknoop al met een elastiekje vastmaken. Oef, dat ging sneller dan verwacht! Ook als je van jezelf slank bent valt je zwangere buik natuurlijk eerder op. Meestal zul je vanaf week 11 verschil gaan merken en zul je niet meer in je normale kleding passen. Wanneer je wijde kleding draagt kun je je zwangerschap nog wel even verborgen houden voor de buitenwereld, maar vanaf de 18e week wordt dat voor de meeste zwangeren toch echt moeilijk. Je komt op dat moment een halve kilo per week aan!

Waar komen die kilo’s vandaan?
Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 12 kilo in gewicht aan. Goed om te weten: de toename in gewicht zegt niets over de grootte van de baby! Maar waar gaan deze kilo’s dan in zitten? Leuk om eens bij stil te staan:
• Baby 3300 gram
• Baarmoeder 900 gram
• Placenta 650 gram
• Vruchtwater 800 gram
• Vet, verspreid over het lichaam 2500 gram

Met deze ‘ingrediënten’ zitten we natuurlijk nog lang niet op 12 kilo. De – naar schatting – andere 4,5 kilogram komt voort uit meer bloed dat nodig is om stoffen met de placenta uit te wisselen, het opslaan van vocht en een vergroting van de borsten en borstklieren. Kom je meer of minder aan dan 12 kilo? Je kunt dit allemaal met je verloskundige bespreken, zij helpt je graag verder.

Tweepersoonsmaaltijden
Het is een misvatting dat je tijdens de zwangerschap voor twee zou moeten eten. Als je dat doet is de kans groot dat je na je zwangerschap deze ‘tweepersoonsmaaltijden’ weer moet kwijtraken. Wél kun je er voor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor jou en je baby.

Groeitijdlijn
Het is een bijzondere ervaring om te zien hoe je buik groeit en te voelen dat er daarbinnen nieuw leven ontstaat. Of het nou je eerste, tweede of derde kindje is. Leuk voor jezelf: een fotoreportage maken van je groeiende buik en dit later achter elkaar zetten in een groeitijdlijn. Op internet kun je veel filmpjes vinden van groeiende buiken. Het is leuk om achteraf te zien hoe enorm je buik in die negen maanden is geworden!

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact