Header-Slapende Baby Dons.jpg

Van ooievaars tot augurken

witrandjeDat een baby niet door een ooievaar gebracht wordt is inmiddels wel bekend. Wat ooit begonnen is als zwangerschapsfabel, heeft ervoor gezorgd dat er straks misschien wel een metershoge ooievaar in je tuin staat. Tijdens je zwangerschap krijg je veel goedbedoelde adviezen. Maar wat zijn fabels en wat zijn feiten? En waar komen ze eigenlijk vandaan?

De hippe ooievaar
Vroeger mocht er over veel dingen niet gepraat worden, de geboorte van een kindje was daar één van. Dat de ooievaar dé kindjesbrenger is geworden, komt omdat een ooievaar geluk zou brengen. Daarnaast lijkt hij qua gedrag een beetje op ons. De ooievaar blijft namelijk lang bij zijn partner en als een ooievaarskindje dood gaat, hebben de ooievaarsouders erg veel verdriet. De ooievaar werd in Nederland populair omdat hij in 1909 op het geboortekaartje van prinses (later koningin) Juliana stond. Deze ooievaar was geridderd en kondigde de geboorte met een telefoon aan, die toen nog maar net was uitgevonden. Toen al een hippe ooievaar dus!

Jongen of meisje?
“Slaap je met je hoofd naar het Noorden? Dan wordt het vast een jongen! En als je een ochtendhumeur hebt tijdens je zwangerschap, kun je de kamer alvast roze schilderen..” Moeders en vaders in spe proberen al eeuwenlang het geslacht te raden. Zo is het ook een fabeltje dat een hoge buik duidt op een meisje en een lage buik op een jongetje. De manier waarop je je buik draagt, hangt namelijk samen met je lichaamsbouw en spiermassa. Want helaas, je buik is geen glazen bol. Het is wel magisch wat er daarbinnen allemaal gebeurd, maar de enige manier om écht het geslacht te voorspellen is een echo! En zeg nou zelf, dat is toch ook al iets magisch?

Chocolade en haringen
Deze fabeltjes worden ook wel ‘bakerpraatjes’ genoemd. Baker komt van het woord kraamverzorgster. Wij hebben de leukste voor je op een rijtje gezet. Stel je maar eens voor dat mensen dit echt doen (vooral de laatste):

  • Als je heel veel chocolade eet tijdens je zwangerschap, kan je een kindje verwachten die vaak liefdesverdriet krijgt.
  • Tijdens je zwangerschap mag je absoluut niet op je rug slapen.
  • Pak een vorkbeentje van je kip. Trek hier samen met je partner aan totdat deze uit elkaar is getrokken. Heeft de aanstaande vader het grootste stuk, reken dan op een jongetje. Heb jij het grootste stuk? Dan wordt het een meisje.
  • Borstvoeding werkt als anticonceptie.
  • Heb je als je ’s nachts wakker wordt zin in zure augurken of een lekkere Hollandse haring? Dan wordt het vast een jongen.
  • Draagt de vrouw een muts tijdens de gemeenschap? Dan wordt het een meisje. Voor een jongetje moet de man een muts opzetten.

Je mag sommige trucjes van ons natuurlijk altijd proberen! Heb je nog een andere vraag over een fabel/feit? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag.

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact