Header-Slapende Baby Dons.jpg

Vliegen tijdens je zwangerschap

Mensen vliegen omwille van een grote verscheidenheid aan redenen. Zakenreizen, bezoek aan vrienden in het buitenland of wellicht familie. De meest bekende variant blijft natuurlijk de vakantie. En hoewel er natuurlijk zat last minutes geboekt worden, worden vakanties vaak ruim van tevoren vastgelegd (i.v.m. vrij vragen van het werk, lagere kosten, etc. etc.). En dan… Ontdek je kort voor vertrek dat je zwanger bent. Dat verandert de zaken, toch…?

Kan je gewoon gaan vliegen?

Of is het gevaarlijk voor jezelf en/of je ongeboren kindje. Welke (gezondheids)risico’s kleven er nu precies aan vast? Daar kunnen we in feite heel kort over zijn. Alhoewel deze vraag over het algemeen al gauw door iemands hoofd spookt, is dit eigenlijk niet nodig. Er is geen wetenschappelijk bewijs van een verhoogd risico op miskramen en zwanger vliegen is niet schadelijk voor de foetus. Hoe kan dit? Simpelweg vanwege het feit dat de foetus goed beschermd is tegen veranderingen buiten het lichaam van de moeder zoals bijv. een verandering in vochtigheidsgraad of de werking van luchtdruk in een vliegtuig.

Laat je goed informeren

Afhankelijk van je reisbestemming, kan het advies over bijv. vaccinaties verschillen. In bepaalde landen heersen veel besmettelijke ziektes zoals bijv. het beruchte malaria, of het Zika-virus. Dat brengt bepaalde risico’s met zich mee en daarom wordt reizen, in het specifiek voor zwangere vrouwen, naar dergelijke bestemmVliegen zwangerschapingen soms afgeraden. Laat je daarom goed informeren.

Tot wanneer mag je nog in het vliegtuig stappen?

De algemene aanname is dat men niet meer moet gaan vliegen na 36 weken zwanger te zijn. Bovendien wordt ook afgeraden om in de eerste week ná geboorte vliegen en dat geldt zowel voor jou als voor jouw baby. Zijn er meerdere baby’s op komst, neem dan contact op met jouw arts voor persoonlijk advies. Jouw arts dien je ook te contacten wanneer je in het verleden complicaties hebt ondervonden tijdens een zwangerschap, hij of zij dient je in dat geval zelfs eerst toestemmingen te moeten geven (neem bovendien je zwangerschapsverklaring mee, hier wordt soms om gevraagd). Zojuist noemden we de algemene aanname, maar deze aanname kan dus nog wel eens verschillen, bijv. per luchtvaartmaatschappij. Zoek dit van tevoren dus goed uit.

Straling

Er bestaat zoiets als kosmische straling tijdens transatlantische vluchten. Een soort straling die je kan vergelijken met een röntgenfoto. Straling zou genetisch materiaal in een cel kunnen schaden. Er bestaat echter geen enkel bewijs dat een transatlantische vlucht een verhoogd risico met zich meebrengt. De policy waarbij men adviseert niet heel veel te vliegen tijdens de zwangerschap is daarom onder het mom ‘better safe than sorry’.

Trombose

Tijdens je zwangerschap is het risico op trombose doorgaans hoger dan normaal en vliegreizen verhogen dit nogmaals. Gelukkig zijn er enkele tips die je kan toepassen om dat risico weer enigszins te verlagen, zoals regelmatig even een stukje te lopen tijdens je vlucht, (steunkousen worden ook gedragen), wat rekoefeningen toe te passen, korte stukjes te slapen, en veel water te drinken.

Concluderend is het vooral belangrijk jezelf goed te informeren voordat je gaat vliegen en te weten wat wel of niet verstandig is. Voor de rest: get ready for take-off! 🙂

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact