Header-Slapende Baby Dons.jpg

Waarom je wellicht niet alles op social media wil plaatsen

De zwangerschap is een unieke periode en moeder worden is een gezegend moment. We kennen allemaal de spreekwoordelijke roze (of blauwe) wolk, wat er voor zorgt dat jij/jullie dit graag wil(len) delen. Dat is volkomen natuurlijk, maar in het huidige digitale tijdperk is het niet onverstandig om hier toch eerst even een keer goed over na te denken. Het is namelijk heel mooi om mensen te kunnen laten delen in jouw vreugde, maar er zijn simpelweg ook een paar punten die potentieel minder leuk kunnen zijn. Vandaag nemen we er een paar met jullie door.

 

 

 

‘Sharenting’

Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan. Overal zie je creatieve aankondigingen van zwangerschappen, echo’s, enthousiaste kersverse ouders, babyfoto’s, uitgebreide shoots, etc. etc. Het delen van video’s en foto’s op social media omtrent deze gebeurtenissen wordt ook wel ‘sharenting’ genoemd. Bovendien ontstaan er online hierdoor hele leuke ‘moeder-communities’ waar met hartelust ervaringen worden uitgewisseld, een waardevol iets.

Nieuwe beweging

Inmiddels heb je echter ook een groeiende groep ouders (in wording) die er bewust voor kiezen om niet alles op social media te delen. Dit is misschien wel in een stroomversnelling gekomen door alle discussie over online privacy, de AVG-wet, de minder positieve kanten van het internet, etc.

Wat zijn dan die minder positieve kanten?

Een jurist gaf aan dat je weinig kunt beginnen wanneer een foto van jouw baby voor iets anders wordt gebruikt. ‘Digital kidnapping’ is een overtreffende trap en (Google het maar eens voor uitgebreide informatie) daarmee absoluut geen plezant fenomeen (understatement). Uiteraard zijn er ook veel voordelen zoals het handig op de hoogte kunnen houden van vrienden en familie, maar het is niet onverstandig om de voor- en nadelen echt eens goed af te wegen. Heb je er bijvoorbeeld ooit bij stil gestaan dat wat op het internet verschijnt, vaak niet meer of in ieder geval lastig verdwijnt? Wanneer jouw kind ouder wordt, zou hij/zij het dan wel zo fijn vinden dat vanaf de geboorte zijn/haar hele levensloop in beeld online staat en die sporen eventueel bijzonder lastig uit te wissen zijn?

Maak keuzes

Een ieder staat volledig vrij in zijn/haar keuzes en de hele online community wat betreft baby foto’s, etc. is natuurlijk geweldig leuk, maar het kan gewoonweg geen kwaad om voor het plaatsen er even een keer bij stil te staan of je dit wel online wil hebben. Je hebt daarnaast ook nog de gulden middenweg, breng je baby bijvoorbeeld niet altijd herkenbaar in beeld of houd het bijvoorbeeld ouderwets (máár daarom niet minder leuk) bij een schitterend plakboek. Bottomline moet zeker niemand een ander veroordelen om het wel of niet delen van foto’s op social media, maar is het voor een ieder goed om er in ieder geval eens bij stil te staan en uiteindelijk de keuzes te maken die bij jou/jullie gezin passen. 🙂

 

 

 

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact