Header-Slapende Baby Dons.jpg

Zomerse zwangerschap: wat doet warmte met je lichaam?

Het voorjaar en de zomer: het kwik begint te stijgen, de dagen worden langer en het is de perfecte periode om trots je buik te tonen aan de buitenwereld. Maar, deze warme periode heeft ook downsides. Gierende hormonen in combinatie met een dikke buik, opvliegerige warmte en dikkere benen door het vasthouden van vocht. Wat voor invloed heeft die warmte nu precies op jouw zwangere lichaam? drinkwater

De optimale temperatuur van jou lichaam is circa 37 graden en jouw lichaam probeert dit constant te waarborgen. Neemt de temperatuur buiten toe, dan heeft je lichaam ook de neiging om in temperatuur te stijgen. Dit creëert overtollige warmte en wat doet je lichaam om dit kwijt te raken? Precies, je gaat heel veel zweten. Zweet verdampt en deze verdamping en afvoer van vocht zorgt weer voor verkoeling van jouw lichaam. Een ander, iets minder bekend, effect van warmte op jouw lijf is dat de bloedvaten in je huid meer open gaan staan. Bovendien neemt de doorbloeding toe.

Uitdroging op de loer

Je lichaam voert zoals gezegd veel vocht af bij warmte, maar het is juist belangrijk dat je vochtgehalte op peil blijft. Een manier om dit vochtgehalte aan te vullen, is simpelweg door voldoende water te drinken. Doe je dit niet (en in een druk bestaan moet je waakzaam zijn wel voldoende te drinken), dan light uitdroging op de loer. Dientengevolge neemt het bloedvolume in jouw lichaam af. Lager bloedvolume, hoe dan? Nou, veel mensen weten niet dat jouw bloed voor een substantieel deel uit water bestaat, en óók dit water verdampt bij warmte middels de bloedvaten in je huid. Wanneer uitdroging dreigt, maakt je hart overuren, dit om ervoor te zorgen dat alle vitale organen alsnog genoeg bloed plus zuurstof krijgen. Echter gaat een deel zoals gezegd naar de bloedvaten in je huid met als gevolg mogelijk hoofdpijn/duizeligheid/een licht gevoel in je hoofd.

Invloed

Op jou zelf heeft de hitte dus nogal wat impact, máár er groeit ook nog een kindje in jou. Heeft die er dan geen last van? De hitte wordt veroorzaakt door de zon en de UV-straling die daarmee gepaard gaat, gaat níet door de baarmoeder. Dus dat is het eerste pluspunt. De eerder genoemde problemen zoals uitdroging en/of een verhoogde lichaamstemperatuur over een langere termijn, kunnen wel impact hebben. Wanneer overhitting plaatsvindt in de beginfase van de zwangerschap, dan is er een iets grotere kans op een aangeboren afwijking en wanneer er echt extremen optreden is de kans op een miskraam ook enigszins verhoogd. Bloed is bij uitdroging spaarzamer en er kan dus soms ook minder richting jouw kindje gaan, wanneer de placenta een afnemend aantal belangrijke voedingsstoffen bij jouw ongeboren kindje krijgt. Andere mogelijke problemen zijn het aanmaken van te weinig vruchtwater of vroeggeboorte.

Conclusie

Voor jezelf is het belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden, zo voorkom je problemen en voel je je fitter. Voor jouw ongeboren kindje geldt hetzelfde, jouw gesteldheid heeft hier immers impact op. Voorkom overhitting/uitdroging en neem je wel al signalen weer? Handel er dan naar. Een paar eenvoudige tips: drink voldoende en pas op met zout eten, doe het rustig aan, houd je slaapkamer koel en zoek sowieso zoveel mogelijk verkoeling en mocht je de deur uit gaan, doe dat dan voorbereid met goede zonnebrandcrème en/of een pet/hoed. Succes!

🙂

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact