Header-Slapende Baby Dons.jpg

Zwanger in de zomer

Zwanger zijn in de zomer is extra leuk. In je zwierige zomerjurkje komt je mooie buik nog mooier uit. Maar er zijn ook nadelen aan zwanger zijn in hartje zomer: neem de warmte. “Ik ben een echte zonaanbidster, maar nu ik zwanger ben voel ik me net een oververhitte walrus en blijf ik het liefst de hele dag binnen..” Wat kun je doen bij tropische temperaturen als je zwanger bent?

Het zonnetje in huis
Ondanks dat de zon buiten volop schijnt, ben je zelf niet bepaald het zonnetje in huis. Want hitte en hoogzwanger zijn is niet de fijnste combinatie. Door de zwangerschap ben je al warmer en gevoeliger dan normaal. De warmte kan ervoor zorgen dat je extra gaan zweten, je lichaam vocht vasthoudt en dat je last krijgt van opgezette voeten en enkels. De tip tegen opgezette voeten en enkels: de voetjes omhoog! Ook lichte, comfortabele kleding is belangrijk in de zomer.

Houd je hoofd koel
Letterlijk en figuurlijk, want veel fysieke of lichamelijke inspanning is niet goed voor jezelf en je baby. Zeker niet met 25 graden. Blijf lekker in de schaduw en beweeg niet te veel. Daarnaast is het goed om veel te drinken. Waarschijnlijk heb je zin in lekkere koele drankjes (tip: ijsklontjes klaar in de vriezer!) maar ook thee werkt heel goed tijdens warme dagen. Houd je hoofd verder koel door een pet of (zomer)hoed en verwen jezelf met een lekker koud ijsje.

Gegrilde kipspiesjes
Tijdens de zomer wil je natuurlijk allemaal leuke dingen doen. Een gezellig avondje barbecueën? Natuurlijk moet er vlees, stokbrood en salades in huis komen, het gras moet gemaaid worden en de stoelen moeten worden klaargezet. En ohja: vergeet de kruidenboter niet! Voorkom dat je met deze temperaturen zelf naar de winkel gaat. Laat het lekker los en kijk je partner even lief aan. En vooral: maak je niet te druk. Zo word je zelf geen aangebrand kipspiesje.

Pas op voor het ‘zomermenu’
Over kipspiesjes gesproken, in de zomer eindigt een dagje weg vaak met even snel een patatje halen op de hoek, pizza of barbecue als maaltijd. Erg verleidelijk, maar zout kan ervoor zorgen dat je nog meer vocht vasthoudt. Daarnaast is rauw (bbq)vlees extra gevaarlijk tijdens je zwangerschap. Zorg er dus voor dat je genoeg fruit en groenten blijft eten. Dit helpt ook nog eens voor het afdrijven van vocht. Neem bijvoorbeeld een lekkere frisse watermeloen of maak een zomersalade met komkommer. Zo krijg je toch nog de nodige vitamines en mineralen binnen. Want die paar stukjes groente op die o-zo lekkere shaslick, daar kom je er helaas niet mee.

meloen

“Pluk de vruchten. Ze zijn nog lekkerder in de zomer!”

Zwangerschapsmasker
Tijdens je zwangerschap heb je meer pigment in je huid en nemen de hormonen toe. Dit in combinatie met blootstelling aan zonlicht kan ervoor zorgen dat je bruine vlekken op je gezicht, hals of armen krijgt. Dit noemen we een zwangerschapmasker. Ook al is dit een goedaardige kwaal – het verdwijnt gelukkig meestal vanzelf – de bruine vlekken zijn vaak vervelend. Vermijd daarom het felle zonlicht, blijf lekker in de schaduw (door een parasol) en smeer je in met een hoge factor.

Spetter, pieter, pater..
Lekker in het water! Water werkt verkoelend en kan onwijs fijn zijn in de zomer, zeker als je zwanger bent. Tip van ons: koop een zwembadje voor in de tuin. Hier kun je zelf lekker verkoeling in zoeken door er in te badderen of te gebruiken als voetenbad. Én daarnaast heb je dan ook alvast een badje voor de kleine. Twee vliegen in één klap dus. Ook een koud washandje of een waterspuit zijn ideaal om je gezicht of buik snel en makkelijk mee af te koelen. Goed voor jou, en voor de kleine daarbinnen.

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact