De zwangerschapstijdlijn begint op de dag dat je voor het laatst ongesteld wordt. Dit wordt gedaan omdat veel vrouwen niet precies weten wanneer de bevruchting plaatsvond, maar wel wanneer ze voor het laatst ongesteld werden. Dit is dus makkelijker rekenen.
Week één kun je dus eigenlijk zien als je laatste ongesteldheid voor de komende 9 maanden.
Voordat je zwanger bent, kun je al veel doen voor de gezondheid van jezelf en je toekomstige kindje. Lees onze adviezen daarover op deze pagina.
Aan het begin van week 2 gebeurt er eigenlijk niet zo veel qua zwanger worden/zijn. Pas aan het eind van deze week wordt het interessant. Op dag 14 vindt namelijk de ovulatie plaats (bij een 28 dagen durende cyclus) en moet de eicel binnen 24 uur bevrucht worden. Anders sterft deze af en word je 2 weken later weer ongesteld. Lees op deze pagina hoe je de kans op bevruchting kunt vergroten.
Heeft een zaadcel de race gewonnen? Hoera, er is nu een vruchtje en je bent zwanger! Al weet je dat op dit moment natuurlijk nog niet. Het bevruchte eitje noemen we een zygote. Wist je dat er altijd maar 1 zaadcel de eicel binnendringt? Slechts 10% van de cellen in een zaadlozing bereiken überhaupt de eileider. Bij tweelingen splitst de bevruchte eicel zich in tweeën (eeneiige tweeling) of zijn er twee eicellen (twee-eiige tweeling) die beide bevrucht worden door een andere zaadcel.
In deze week reist het bevruchte eicel naar de baarmoeder en gaat zich nestelen in de baarmoederwand om te ontwikkelen. Als dit niet lukt, wordt het bevruchte eicelletje met de baarmoederwand afgestoten en word je ongesteld zonder dat je weet dat je een weekje zwanger bent geweest.
Er zijn “ultra vroeg” zwangerschapstesten die al 6 dagen voor je geplande menstruatie kunnen registreren of je zwanger bent. Ook al kunnen ze prima de bevruchte eicel registreren, toch kunnen wij deze testen niet aanbevelen. In 60% van de gevallen (!) lukt het de bevruchte eicel niet om zich in te nestelen. Als je positief test met zo’n test en er toch een menstruatie plaatsvindt kan dit grote teleurstelling of veel verdriet veroorzaken. Terwijl het heel normaal en aannemelijk is als dit gebeurt.
Is het innestelen gelukt? Dan word je deze week niet ongesteld! We zitten nu ongeveer op 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie. Je kunt nu zwangerschapssymptomen krijgen naast het uitblijven van de menstruatie. De meestvoorkomende klachten zijn:
Blijft je menstruatie uit en/of heb je bovenstaande symptomen? Dan is nu een goed moment om een zwangerschapstest te doen. Deze meet de hoeveelheid zwangerschapshormoon hCG in je urine. Als er weinig hCG in je urine zit, kan de test negatief zijn, probeer het daarom een paar dagen later nog eens.
Door je zwangerschap raken je hormonen helemaal van slag. Het kan dus zijn dat je snel boos wordt, of verdrietig. Maar dit is heel normaal, probeer hier niet te veel van ondersteboven te zijn. Jij en je partner kunnen elkaar steunen.
Je hebt geconstateerd dat je zwanger bent! Misschien ben je heel blij, of verrast, of geschrokken, er kan van alles door je heen gaan. Wat nu? Denk je misschien tussen de emoties door. Pak de telefoon! En bel ons. Oké, een van onze collega’s mag ook, al verwelkom we je heel graag. Grote haast is niet geboden, maar we hebben het liefst dat je ons rond week 5 á 6 belt. Dan is er ruime mogelijkheid om de afspraak te maken. De eerste afspraak vindt namelijk plaats in week 8 t/m 10. Tijdens deze afspraak stellen we je dan enkele vragen, maar er is ook tijd voor jou om ons vragen stellen.
Breng ook je huisarts op de hoogte. Als je dat nog niet gedaan hebt, pas je levensstijl aan: niet drinken, niet roken, foliumzuur slikken en gevarieerd eten. Dan ontwikkelt je kindje zich zo goed mogelijk.
"Goede begeleiding tijdens controles, alles werd duidelijk en rustig uitgelegd, zeker een aanrader! Erg fijn dat Marjanna zelfs nog bleef terwijl mijn indicatie tijdens de bevalling medisch werd"
"Goede begeleiding gehad van Marrit bij de thuisbevalling. Nazorg telefonisch was prima. Bedankt allemaal"
Alle lieve verloskundigen van deze praktijk hebben mij fantastisch bij gestaan tijdens de zwangerschap, bevalling en nacontroles. Naast de verplichte controles die secuur werden uitgevoerd, werd er daarnaast altijd tijd vrij gemaakt voor mijn persoonlijke verhaal. Bedankt daarvoor!"
Froulju, tige tank foar alle goede soargen rûn de swangerskap. Yn’t bysûnder in bedankje foar Janke, foar de goede begelieding rûn de befalling. Leave groeten fan Martinus & Trienke
Omdat Hannah een maand te vroeg is geboren, was de bevalling in het ziekenhuis met een verloskundige van daar. Gelukkig mochten we na 2 dagen al naar huis. Verloskundigenpraktijk Dokkum bedankt voor alle goede zorgen en Marrit en Sieuwke voor de leuke Centering avonden!
Ik wil jullie als verloskundigen erg bedanken voor alle advies en controles. Ook wil ik jullie bedanken dat jullie me serieus namen en bij de stijgende bloeddruk doorverwezen naar de gynaecoloog.
Op 8 september is onze zoon Jilmer geboren. Janke bedankt voor het bijstaan en de goede zorgen tijdens de bevalling en de andere dames bedankt voor de fijne tijd tijdens de zwangerschap.
Hoofdvestiging
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
Nevenlocatie Zwaagwesteinde
De Vesteynde
Sportloane 10
9271 VN De Westereen
T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl