Header-Slapende Baby Dons.jpg

Nieuws

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact

Bericht over het coronavirus-mei 2020

Lieve mensen,

Leven met het Coronavirus heeft grote gevolgen voor ons allemaal. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en het “nieuwe normaal” begint wat te wennen. Moesten we in het begin er nog heel erg aan wennen om elkaar geen hand te geven, inmiddels houden we vooral op het spreekuur ook wat meer afstand, als dat kan. Verder staan we jullie natuurlijk met raad en daad bij, en bij een bevalling hopen we voor jullie een goede “midwife” te zijn. (De Engelse term voor vroedvrouw: met de vrouw) Dat betekent Altijd en Dichtbij. Juist nu!

Versoepeling maatregelen

Wij zijn ontzettend trots op jullie, omdat jullie je goed hebben gehouden aan alle maatregelen. Maar ook omdat jullie lieten zien dat jullie vertrouwen hebben in ons, en ook in jullie zelf! Met als resultaat dat er in 2020 al 50 thuisbevallingen zijn geweest! We gaan op naar de 100! Met elkaar konden we er voor zorgen dat het aantal besmettingen is teruggedrongen. Daardoor kunnen we nu de extreme maatregelen die genomen moesten worden weer stap voor stap terugdraaien. Hier lezen jullie wat de stand van zaken op dit moment is:

 • In Nederland zijn 184 zwangere vrouwen met bewezen Covid-19 besmetting. Van deze vrouwen zijn er inmiddels 41 bevallen. Geen van de baby’s bleek besmet te zijn
 • Thuis bevallen is de veiligste optie voor jou en je baby: kies hier dus voor als dat kan
 • Wil je toch graag in het ziekenhuis bevallen? Dan komen we bij je thuis en besluiten we samen wanneer je naar het ziekenhuis gaat.
 • Een poliklinische bevalling in het ziekenhuis kan vanaf 4 mei om 8.00 uur begeleid worden door de eigen verloskundige en kraamverzorgster.
 • Geef het aan als je koorts hebt (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of moeilijk ademt.
 • Bij de bevalling thuis mag 1 persoon extra aanwezig zijn naast je partner om je te ondersteunen.
 • Bij de bevalling in het ziekenhuis mag naast je zorgverleners alleen je partner mee. Je partner mag geen Covid-klachten hebben.
 • Je partner mag mee als er een echo is gepland
 • Kinderen zijn voorlopig nog niet toegestaan bij je controle op de praktijk
 • Kom bij voorkeur alleen
 • Ten allen tijde geldt: blijf thuis als je klachten hebt. Dit geldt ook voor eventuele begeleiders.
Thuis

Ons advies blijft om thuis te bevallen als dat kan. Het virus is er nog steeds en de kans op besmetting is groter als je naar het ziekenhuis gaat, omdat je dan vrijwel altijd met meer mensen contact hebt dan wanneer je thuis bevalt. Als er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaat en je moet tóch naar het ziekenhuis, dan bekijken we per geval of we meegaan naar het ziekenhuis. Thuis bevallen is net zo veilig als in het ziekenhuis bevallen. Bij een thuisbevalling is de kans op medische complicaties kleiner en verloopt de bevalling over het algemeen vlotter.

Poliklinisch op eigen wens in het ziekenhuis

Als je poliklinisch wilt bevallen, dan komen we net als voorheen eerst bij je thuis om te bepalen wanneer het een goed moment is om naar het ziekenhuis te gaan. Wij zullen jullie ook in het ziekenhuis blijven begeleiden. In het ziekenhuis mag alleen je partner aanwezig zijn (naast de zorgverleners bij je bevalling). Hetzelfde geldt voor de bevallingen met een zogenaamde medium risk indicatie. Bij een medium risk indicatie zal de verpleegkundige assisteren bij de bevalling in plaats van een kraamverzorgende. Er is sprake van een medium risk indicatie als je wel met je eigen verloskundige mag bevallen, maar je wel in het ziekenhuis moet bevallen vanwege een verhoogd risico. (Bijvoorbeeld een bloeding bij je vorige bevalling of als je medicijnen slikt)

Medisch bevallen

Als je een medische reden hebt om in het ziekenhuis te bevallen bel je met de verloskamer om te overleggen wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Bij aankomst in het ziekenhuis wordt je ontvangen door de verloskundige en de verpleegkundige. Zij zullen je verder begeleiden.

Tenslotte

Weet dat wij er alles aan doen om de zorg voor jullie zo goed en veilig mogelijk te houden. Bel als je vragen hebt over je gezondheid of je zorgen maakt. Wij zijn er voor jullie.

Pas goed op jezelf en let een beetje op elkaar. Samen kunnen we het aan.

 

Jullie team: Marjanna, Janke, Annelies, Marrit, Tianda, Tessa en Sieuwke.