Header-Slapende Baby Dons.jpg

Nieuws

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact

Praktijknieuws Juni-Juli 2018

Hallo, allemaal!

Het blijkt, dat we hard gewerkt hebben de afgelopen maanden. Hier volgt het overzicht van mei: er werden 38 baby’s geboren: 19 jongens en 19 meisjes! Van alle babies werden 13 thuis geboren, en 10 poliklinisch. Bij 15 bevallingen was er sprake van een medische indicatie waarbij deze bij 5 bevallingen ontstond tijdens de bevalling. Bij 2 had de baby in het vruchtwater gepoept, en bij 1 vorderde de ontsluiting onvoldoende. Er waren 2 spoedverwijzingen, waarbij de reden hiervoor was dat de baby veel te vroeg geboren werd. Eén van deze 2 baby’s werd in het UMCG geboren, de andere zelfs in Zwolle! Gelukkig gaat het goed met deze baby’s dankzij de goede voorzieningen die we in Nederland hebben.

In Juni werden 33 baby’s geboren, waarvan 1 tweeling. Er werden 17 meisjes en 16 jongens geboren. De naam Brent werd tweemaal gegeven. Op 8 en op 15 juni werden 3 baby’s geboren, en op 20 juni  maar liefst 6! Slechts 2 baby’s werden thuis geboren, en 6 poliklinisch onder onze leiding. Deze maand waren er veel medische indicaties. Maar liefst 10 x werd de bevalling ingeleid. Er werden deze maand 5 baby’s door middel van een keizersnee geboren, en 3 met behulp van een vacuüm. Ook al waren er geen spoedverwijzingen, we hopen wel dat het in Juli allemaal weer wat gemakkelijker gaat.

Zwolle

Eind april kondigde één van de baby’s zich al bij 28 weken aan. Het bleek dat de NICU (=Neonatal Intensive Care Unit) in het UMCG vol lag, en dus moesten we naar Zwolle.

Vanwege de onvoorspelbaarheid van een bevalling die in gang is, ging Janke mee in de ambulance naar Zwolle. We werden daar gelukkig met open armen ontvangen, en konden onze cliënt met een gerust hart toevertrouwen aan de goede zorgen in het Isala ziekenhuis. Deze baby werd uiteindelijk op 2 mei geboren, een klein meisje, en ze maakt het goed.

Maar dat was niet de enige keer! Onze oud-collega Sijke, die verhuisd is naar IJsselmuiden kreeg op 8 juni een dochter. Zij moest ook bevallen in het Isala ziekenhuis in Zwolle. En dus werd er in de praktijk door de collega’s onderling geregeld dat Marjanna midden in de nacht naar Zwolle kon afreizen om Sijke bij te staan bij de bevalling. Dat was voor haar wel zo vertrouwd, en voor Marjanna een leuke ervaring. Ze was gelukkig net op tijd! En omdat het druk was in het ziekenhuis in Zwolle, kon Marjanna haar handen uit de mouwen steken, en was zij als enige erbij. Vanaf deze plaats willen we Karel en Sijke natuurlijk van harte feliciteren met de geboorte van hun dochter Anne-Marie (een kaartje mag naar de praktijk worden gestuurd, wij zullen zorgen dat het wordt doorgestuurd).

Waarneming

Met de vakantietijd in zicht willen we jullie graag informeren over waarneming in de praktijk. Omdat Marrit nog steeds niet volledig kan werken, en zij veel tegenslag heeft met het herstel van haar voet, was het nodig om voor de vakantieperiode waarneming te regelen. Gelukkig hebben wij twee enthousiaste waarneemsters kunnen vinden, die we hier graag introduceren.

Marieke de Jong-Kiewiet

Marieke hoorde bij de eerste lichting verloskundigen die in 2005 op de verloskunde academie in Groningen zijn afgestudeerd. Ze heeft in Leeuwarden gewerkt, en een praktijk gehad in Franeker. Daarna heeft ze als klinisch verloskundige gewerkt in het MCL. Misschien hebben sommigen van jullie haar daar al eens ontmoet. Marieke woont met haar man en 3 kinderen op Ameland. Ze hoopt jullie te begeleiden op de manier zoals jullie door ons gewend zijn: met aandacht en liefde voor het vak. Ze spreekt zelf geen Fries, maar verstaat het wel, dus: praat mar Frysk!

Wilesya Ytsma

Wilesya is als verloskundige afgestudeerd in 2017 en heeft daarna in diverse praktijken gewerkt. Ze vindt het mooi om deel uit te maken van de bijzondere periode van de zwangerschap in het leven van vrouwen en hen hierin te begeleiden. Zij ziet er erg naar uit om de komende 9 weken in Dokkum en omgeving te komen werken en jullie te ontmoeten.