Header-Baby-Vader-Weegschaal.png

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact

Onderzoek naar het syndroom van Down-, Edwards- en Patau

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kindje wel gezond zal zijn. Dat is begrijpelijk. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de keus om je kindje voor de geboorte te laten onderzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld laten onderzoeken hoe groot je kans is op een kind met Downsyndroom.

Tijdens de eerste controle zal je worden gevraagd of je meer informatie wenst over deze test. Het is wel van belang dat je weet dat dit onderzoek niet verplicht is. Je kunt er ook voor kiezen geen onderzoek te laten doen.

Als je je aanmeldt bij onze praktijk voor een nieuwe zwangerschap, dan zullen we bij het eerste bezoek vragen of je meer wilt weten over het onderzoek naar het syndroom van Down, Edwards en Patau of het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO bij 20 weken). Indien je dit wilt, zullen we je uitgebreid informeren in een gesprek, het zogenaamde counselingsgesprek. Na dit gesprek beslis je of je wel of geen gebruik wilt maken van de combinatietest, de NIPT of het SEO.

In onze praktijk zijn alle verloskundigen geslaagd als counselor. Wel of geen onderzoek doen kan soms een lastige beslissing zijn. Wij kunnen die keuze niet voor jou maken. Wél kunnen wij je helpen door de juiste en goede informatie te geven, zodat je op basis van die informatie zelf de keuze kunt maken die het beste bij jouw situatie past.

Informatie over welke onderzoeken je kunt laten doen vind je op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondeheid en Milieu via Onderzoek van mijn Ongeboren Kind.

Direct de veelgestelde vragen bekijken? Surf dan naar het onderdeel “veelgestelde vragen”

Voor meer informatie over het syndroom van Down, Edwards en Patau kun je onderstaande brochure downloaden (in Nederlands, Engels, of Arabisch):


“Informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom (PDF)”
“Information about the screening for Down syndrome, Edwards’ syndrome and Patau’s syndrome (PDF)”

“(PDF Arabisch) معلومات المجلد خلال عملية الفحص ، ادواردز ، إن باتاوسيندروم”