Zwanger zijn in de zomer is extra leuk. In je zwierige zomerjurkje komt je mooie buik nog mooier uit. Maar er zijn ook nadelen aan zwanger zijn in hartje zomer: neem de warmte. “Ik ben een echte zonaanbidster, maar nu ik zwanger ben voel ik me net een oververhitte walrus en blijf ik het liefst de hele dag binnen..” Wat kun je doen bij tropische temperaturen als je zwanger bent?
Ondanks dat de zon buiten volop schijnt, ben je zelf niet bepaald het zonnetje in huis. Want hitte en hoogzwanger zijn is niet de fijnste combinatie. Door de zwangerschap ben je al warmer en gevoeliger dan normaal. De warmte kan ervoor zorgen dat je extra gaan zweten, je lichaam vocht vasthoudt en dat je last krijgt van opgezette voeten en enkels. De tip tegen opgezette voeten en enkels: de voetjes omhoog! Ook lichte, comfortabele kleding is belangrijk in de zomer.
Letterlijk en figuurlijk, want veel fysieke of lichamelijke inspanning is niet goed voor jezelf en je baby. Zeker niet met 25 graden. Blijf lekker in de schaduw en beweeg niet te veel. Daarnaast is het goed om veel te drinken. Waarschijnlijk heb je zin in lekkere koele drankjes (tip: ijsklontjes klaar in de vriezer!) maar ook thee werkt heel goed tijdens warme dagen. Houd je hoofd verder koel door een pet of (zomer)hoed en verwen jezelf met een lekker koud ijsje.
Tijdens de zomer wil je natuurlijk allemaal leuke dingen doen. Een gezellig avondje barbecueën? Natuurlijk moet er vlees, stokbrood en salades in huis komen, het gras moet gemaaid worden en de stoelen moeten worden klaargezet. En ohja: vergeet de kruidenboter niet! Voorkom dat je met deze temperaturen zelf naar de winkel gaat. Laat het lekker los en kijk je partner even lief aan. En vooral: maak je niet te druk. Zo word je zelf geen aangebrand kipspiesje.
Over kipspiesjes gesproken, in de zomer eindigt een dagje weg vaak met even snel een patatje halen op de hoek, pizza of barbecue als maaltijd. Erg verleidelijk, maar zout kan ervoor zorgen dat je nog meer vocht vasthoudt. Daarnaast is rauw (bbq)vlees extra gevaarlijk tijdens je zwangerschap. Zorg er dus voor dat je genoeg fruit en groenten blijft eten. Dit helpt ook nog eens voor het afdrijven van vocht. Neem bijvoorbeeld een lekkere frisse watermeloen of maak een zomersalade met komkommer. Zo krijg je toch nog de nodige vitamines en mineralen binnen. Want die paar stukjes groente op die o-zo lekkere shaslick, daar kom je er helaas niet mee.
Tijdens je zwangerschap heb je meer pigment in je huid en nemen de hormonen toe. Dit in combinatie met blootstelling aan zonlicht kan ervoor zorgen dat je bruine vlekken op je gezicht, hals of armen krijgt. Dit noemen we een zwangerschapmasker. Ook al is dit een goedaardige kwaal – het verdwijnt gelukkig meestal vanzelf – de bruine vlekken zijn vaak vervelend. Vermijd daarom het felle zonlicht, blijf lekker in de schaduw (door een parasol) en smeer je in met een hoge factor.
Lekker in het water! Water werkt verkoelend en kan onwijs fijn zijn in de zomer, zeker als je zwanger bent. Tip van ons: koop een zwembadje voor in de tuin. Hier kun je zelf lekker verkoeling in zoeken door er in te badderen of te gebruiken als voetenbad. Én daarnaast heb je dan ook alvast een badje voor de kleine. Twee vliegen in één klap dus. Ook een koud washandje of een waterspuit zijn ideaal om je gezicht of buik snel en makkelijk mee af te koelen. Goed voor jou, en voor de kleine daarbinnen.
"Goede begeleiding tijdens controles, alles werd duidelijk en rustig uitgelegd, zeker een aanrader! Erg fijn dat Marjanna zelfs nog bleef terwijl mijn indicatie tijdens de bevalling medisch werd"
"Goede begeleiding gehad van Marrit bij de thuisbevalling. Nazorg telefonisch was prima. Bedankt allemaal"
Alle lieve verloskundigen van deze praktijk hebben mij fantastisch bij gestaan tijdens de zwangerschap, bevalling en nacontroles. Naast de verplichte controles die secuur werden uitgevoerd, werd er daarnaast altijd tijd vrij gemaakt voor mijn persoonlijke verhaal. Bedankt daarvoor!"
Froulju, tige tank foar alle goede soargen rûn de swangerskap. Yn’t bysûnder in bedankje foar Janke, foar de goede begelieding rûn de befalling. Leave groeten fan Martinus & Trienke
Omdat Hannah een maand te vroeg is geboren, was de bevalling in het ziekenhuis met een verloskundige van daar. Gelukkig mochten we na 2 dagen al naar huis. Verloskundigenpraktijk Dokkum bedankt voor alle goede zorgen en Marrit en Sieuwke voor de leuke Centering avonden!
Ik wil jullie als verloskundigen erg bedanken voor alle advies en controles. Ook wil ik jullie bedanken dat jullie me serieus namen en bij de stijgende bloeddruk doorverwezen naar de gynaecoloog.
Op 8 september is onze zoon Jilmer geboren. Janke bedankt voor het bijstaan en de goede zorgen tijdens de bevalling en de andere dames bedankt voor de fijne tijd tijdens de zwangerschap.
Hoofdvestiging
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
Nevenlocatie Zwaagwesteinde
De Vesteynde
Sportloane 10
9271 VN De Westereen
T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl