Header-Slapende Baby Dons.jpg

Vader in verwachting

Zwanger zijn doe je in je uppie, maar in verwachting ben je meestal met z’n tweeën. Het is daarom wel zo handig dat de man (of levenspartner) in kwestie weet wat hij kan verwachten in de komende negen maanden. Zit je vriend al met zijn handen in het haar omdat hij vreest dat het autostoeltje niet in de auto zal passen? Stel hem dan gerust en laat hem om te beginnen de onderstaande tips lezen.

Steunpilaar
Gefeliciteerd! Binnenkort zet je vrouw of vriendin jullie kindje op de wereld. Als papa in de dop staat jou een heel dankbare taak te wachten: het steunen en ontlasten van de vrouw die de komende tijd even geen zware klusjes kan doen, die haar gierende hormonen in bedwang probeert te houden en continu trek heeft in augurken of andere grote (!) porties eten. Toon begrip door af en toe wat liefs te zeggen, wat lekkers mee te nemen of alvast de rommel in de aankomende babykamer op te ruimen.

Aan de zijlijn
Hoewel je zelf natuurlijk geen last hebt van zwangerschapskwaaltjes of een groeiende buik, hoef je niet de volle negen maanden aan de zijlijn te staan. Denk maar eens aan bezoekjes aan de verloskundige, het inrichten van de babykamer, of een ritje naar de zwangerschapscursus. Je kunt je handen alvast uit de mouwen steken, want bij het aankomend vaderschap komen een hoop nieuwe taken kijken. En het allerbelangrijkste: blijf naast een papa in spe vooral ook de partner die je altijd al bent geweest. Onderneem samen leuke dingen en laat haar weten dat ze, ook met een zwangere buik, nog steeds de mooiste vrouw van de wereld is.

Help! De bevalling begint!
Stress over de bevalling is misschien het enige dat jou nu bezighoudt, maar dit heeft geen positieve invloed op je partner. Probeer rustig te blijven en je vriendin te ondersteunen wanneer zij daar behoefte aan heeft. Laat haar in je hand knijpen tijdens een wee, en doe je ringen af om pijnlijke vingers te voorkomen. Zorg ervoor dat je van tevoren vertelt wat je van elkaar verwacht tijdens de bevalling. Vertel haar bijvoorbeeld of je de baby geboren wil zien worden of dat je juist liever bij het hoofdeinde blijft staan. Welke afspraken je ook hebt gemaakt, zorg dat je altijd aandachtig blijft luisteren: ‘Blijf van me af’ betekent ‘Blijf van me af’ en ‘Wil je mijn rug masseren?’ betekent ‘Wil je mijn rug masseren?’.

Naar het gemeentehuis
Het is gelukt! Jullie zijn de bevalling goed doorgekomen en de kleine spruit is op de wereld gezet. Het is de hoogste tijd voor een bezoekje aan het gemeentehuis. De naam waar jullie lang op hebben gebroed kun je nu eindelijk verklappen en de geboortekaartjes kunnen de deur uit. Een nieuw hoofdstuk van jullie leven is aangebroken. Jij hebt vanaf nu een nieuwe rol: je bent vader.

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact