Sinds 1 september 2021 is het mogelijk om een 13 weken echo aan te vragen. De 13 weken echo is onderdeel van een wetenschappelijke studie, de IMITAS studie. De 13 weken echo is ook onderdeel van prenatale screening. Wat houdt deze echo in? Waarom zou je hem wel of niet willen laten zien? Wij geven je antwoord op jouw prangende vragen. Alle informatie over de 13 weken echo en andere vormen van prenatale screening vind je op de site:
Je vindt hier ook een keuzehulp, animatie filmpjes en informatie over alle vormen van prenatale screening.
Deze echo kun je laten doen van 12+3 weken zwangerschap tot en met 14+3 weken zwangerschap. Tijdens deze echo kijkt de echoscopist naar onder andere de schedel, de buik, armen, benen, de wervelkolom, de buik, nekplooi en de placenta en het vruchtwater. Dit zijn dezelfde punten waarnaar gekeken wordt tijdens de 20 weken echo. Met 13 weken is je kindje ongeveer 7 cm lang, met 20 weken is dit al 20 cm, daarom is het soms lastiger om afwijkingen te constateren. Sommige afwijkingen zullen niet, of minder goed te zien zijn, maar als ze wel gevonden worden, kun je hier eerder op reageren. Als er een afwijking gevonden wordt, kan worden voorgesteld om een bloedonderzoek, vlokkentest of vruchtwaterpunctie te doen. Een afwijking komt voor bij ongeveer 3% van de zwangerschappen.
Tijdens een 13 weken echo wordt niet gekeken naar het geslacht, hiervoor is je kindje nog te klein. Ook wordt niet gekeken naar het Down-, Edwards- en Pataussyndroom. Hiervoor is een ander soort onderzoek nodig, de NIPT test. Met de echo kunnen wel symptomen van deze syndromen gevonden worden, maar een vervolgonderzoek moet aantonen of dit echt zo is.
Als je besloten hebt om een 13 weken echo te laten doen, gaat dat op dezelfde manier als de welbekende 20 weken echo. Tijdens dit onderzoek van 40 minuten wordt met een echoapparaat naar het kindje gekeken. Er wordt gel op je buik aangebracht, en met een echokop over je buik bewogen. Op een scherm is het kindje te zien, je mag zelf meekijken en de echoscopist vertelt je wat er op het scherm te zien is.
Heel soms is er niet genoeg te zien, bijvoorbeeld bij littekenweefsel in de buik, een verkeerde ligging van het kindje of zwaarlijvigheid. Dan kan de echoscopist voorstellen om ter plekke een vaginale echoscopie uit te voeren. Dit mag je weigeren als je dit niet wilt.
De uitslag krijg je direct te horen. Als er te weinig te zien is, kun je wachten op de 20 weken echo en hoef je niet een nieuwe echo te plannen.
Nee, deze echo is gratis en wordt vergoed door de overheid. Als er een afwijking gevonden wordt, en er een vervolgonderzoek nodig is, wordt dit vergoed uit het basispakket. Het kan zijn dat dit onder je eigen risico valt en je dit nog moet betalen. Dit hangt af van welk soort onderzoek moet worden gedaan en welke zorgverzekering je hebt, raadpleeg hiervoor je zorgpolis.
De 13 weken echo is bedoeld om (ernstige) lichamelijke afwijkingen vroeg te ontdekken. Dit betekent dat afwijkingen in een vroeg stadium kunnen worden gevonden, waarna het vervolgonderzoek eerder gestart kan worden. Zo heb je langer de tijd om te beslissen wat dit nieuws met je doet en hoe je hier mee om wil gaan.
De 13 weken echo is niet verplicht, je kunt ook wachten tot de 20 weken echo, die trouwens ook niet verplicht is. Om een 13 weken echo te laten doen, moet je ermee instemmen dat je resultaten anoniem worden verwerkt in een wetenschappelijke studie. Omdat het kindje nog zo klein is, kan het zijn dat een eventuele afwijking nog niet te zien is, of dat er een afwijking te zien lijkt te zijn, maar dit later toch niet het geval blijkt.
Zijn hiermee je eerste vragen beantwoord en je grootste zorgen weggenomen? Dat is erg fijn. Ben je er toch nog niet helemaal uit of je de 13 weken echo wel of niet wil laten doen, of heb je toch nog andere vragen of zorgen? We helpen je graag, neem daarvoor contact met ons op.
"Goede begeleiding tijdens controles, alles werd duidelijk en rustig uitgelegd, zeker een aanrader! Erg fijn dat Marjanna zelfs nog bleef terwijl mijn indicatie tijdens de bevalling medisch werd"
"Goede begeleiding gehad van Marrit bij de thuisbevalling. Nazorg telefonisch was prima. Bedankt allemaal"
Alle lieve verloskundigen van deze praktijk hebben mij fantastisch bij gestaan tijdens de zwangerschap, bevalling en nacontroles. Naast de verplichte controles die secuur werden uitgevoerd, werd er daarnaast altijd tijd vrij gemaakt voor mijn persoonlijke verhaal. Bedankt daarvoor!"
Froulju, tige tank foar alle goede soargen rûn de swangerskap. Yn’t bysûnder in bedankje foar Janke, foar de goede begelieding rûn de befalling. Leave groeten fan Martinus & Trienke
Omdat Hannah een maand te vroeg is geboren, was de bevalling in het ziekenhuis met een verloskundige van daar. Gelukkig mochten we na 2 dagen al naar huis. Verloskundigenpraktijk Dokkum bedankt voor alle goede zorgen en Marrit en Sieuwke voor de leuke Centering avonden!
Ik wil jullie als verloskundigen erg bedanken voor alle advies en controles. Ook wil ik jullie bedanken dat jullie me serieus namen en bij de stijgende bloeddruk doorverwezen naar de gynaecoloog.
Op 8 september is onze zoon Jilmer geboren. Janke bedankt voor het bijstaan en de goede zorgen tijdens de bevalling en de andere dames bedankt voor de fijne tijd tijdens de zwangerschap.
Hoofdvestiging
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
Nevenlocatie Zwaagwesteinde
De Vesteynde
Sportloane 10
9271 VN De Westereen
T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl