Wil jij de ontwikkeling van je kindje per week bijhouden met een zwangerschapskalender?
De ontwikkeling van je kindje kun je volgen via babyopkomst.nl Hier vind je een uitgebreid weekoverzicht van de ontwikkeling en groei van je kindje in de zwangerschap.
Je bent zwanger! Een bijzondere periode, die je hooguit een paar keer in je leven meemaakt. Er komt veel op je af. Er worden vragen gesteld die tot nu toe onbekend waren en je moet veel beslissingen maken. Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf? Onze zwangerschapskalender vertelt je hoe je baby zich ontwikkelt en geeft je tips en advies, in dit geval over het eerste trimester. Wil je direct advies? Of antwoorden op je vragen? Bel ons dan!
Je bent voor de laatste keer ongesteld. Dit is week één, maar je bent eigenlijk nog niet zwanger, want dit gebeurd na de eisprong. Vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie duurt het (bij een cyclus van 28 dagen) nog 14 dagen voordat je werkelijk zwanger bent. Doordat medici rekenen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, tellen ze bij de zwangerschap 40 weken om tot de uitgerekende datum te komen. Zwangerschapstesten die je gewoon online of bij de drogist koopt zijn heel betrouwbaar, een heel enkele keer komt het voor dat de test negatief blijft terwijl later blijkt dat er toch sprake is van een zwangerschap. Maar dit zijn echt uitzonderingen. Als je test negatief is en je hebt klachten die kunnen wijzen op een zwangerschap dan kun je de huisarts vragen om bloedonderzoek te doen om absolute zekerheid te krijgen. Een gezonde leefstijl is ontzettend belangrijk als je zwanger wilt worden. Je kindje zal er zijn/haar leven lang profijt van hebben als jij en je partner gezond leven. Daarnaast is bekend dat vrouwen minder complicaties hebben tijdens de zwangerschap
Rond dag 14 van je cyclus heb je een eisprong. Als je zwanger wilt worden, moet je rekening houden dat je kans hebt VOOR de eisprong om zwanger te worden. Het beste is om de dag voor je eisprong gemeenschap te hebben. Hoe weet je wanneer er een eisprong is? Als je meer vaginale afscheiding hebt, is dat een teken dat je eisprong eraan zit te komen. Zaadcellen kunnen tot 72 uur overleven. Een eicel maar 12 tot 24 uur. Zaadcellen doen er ongeveer 10 uur over om van de vagina naar de eileider te komen. In de eileider vindt de bevruchting plaats. Heb je dus pas gemeenschap op de dag dat je een eisprong hebt, dan is de kans groot dat de eicel al is afgestorven op het moment dat de zaadcellen de weg hebben afgelegd naar de eileider.
Nu ben je zwanger (al weet je het nog niet). Hoewel er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrijkomen, zal slechts 10% de eileider bereiken en maar 1 zaadcel zal het lukken om de eicel daadwerkelijk te bevruchten. Zodra de eicel bevrucht is, sluit de wand van de eicel zich en wordt deze ondoordringbaar voor andere zaadcellen. Slechts 30% van de tweelingen betreft een eeneiige tweeling. Bij een twee-eiige tweeling is er sprake van een dubbele eisprong. Als die beide bevrucht worden, door twee verschillende zaadcellen dus, dan is er sprake van een twee-eiige tweeling. Eind van deze week zal de zygote (het bevruchte eitje) aankomen in de baarmoederholte en zich proberen in te nestelen. Als het de bevruchte eicel niet lukt om zich in te nestelen, sterft het af en zul je gewoon ongesteld worden zonder ooit te weten dat je toch heel even zwanger bent geweest.
Ben je niet ongesteld geworden? Op de dag dat je normaal ongesteld zou zijn geworden, kun je voor het eerst een zwangerschapstest doen. De testen meten de hoeveelheid HcG (het zwangerschapshormoon) in je urine. Het komt voor dat de test aangeeft dat je niet zwanger bent terwijl je het toch bent. De hoeveelheid zwangerschapshormoon is dan nog te laag om te meten. Probeer het over een paar dagen nog een keer. Het kan dus voorkomen dat je nu al zwangerschapssymptomen hebt, zoals misselijkheid, moeheid, bloedverlies, de innestelingsbloeding en kramperige buikpijn, alsof je ongesteld moet worden. Veel vrouwen hebben last van ‘buien’, huilen en boos worden om niks. Als zwangere kun je heel onredelijk zijn. De hormonen gieren door je lijf en dat kan behoorlijke invloed hebben op hoe je in je vel zit. Probeer hier rekening mee te houden.
Je baby is ongeveer zo groot als een appelzaadje. Er ontstaat deze week een hoofd- en staarteinde. De komende periode is cruciaal voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het hart. Ook de aanleg van de lever, het maagje en nieren begint deze week. Hoewel er nog niet veel te zien is van je zwangerschap, gebeurt er wel al heel veel in je lichaam. Je lijf heeft tijd nodig om aan de veranderende situatie te wennen. Het zwangerschapshormoon kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten ( humeurig, misselijk en vermoeid).
Zelf heb je misschien kwaaltjes, zoals: Misselijkheid , hondsmoe , menstruatie achtige buikpijn en pijnlijke borsten. Je baby in je baarmoeder moet goed kunnen groeien en ontwikkelen, maar het heeft ook invloed op de rest van het leven van je kind. Hoe dat zit lees je hier. Je baby is piepklein, ongeveer 5 mm. Het hartje klopt voor het eerst, er ontstaat een verbinding tussen het hart en de bloedvaten, er komt een circulatie op gang, de navelstreng ontstaat, je baby krijgt voeding en zuurstof, de eerste aanleg van de ogen begint, er ontstaan uitstulpingen op de plek waar later de armen zich gaan vormen en de aanleg voor de longen, de lever, nieren, darmen en blaas begint.
Handige dingen om te doen in week 6: eerste zwangerschapscontrole bij de verloskundige. Gebruik vitamine D, foliumzuur en liefst ook een omega-3 supplement, koop een zwangerschapsbeha. Denk na of jullie onderzoek willen laten doen naar het syndroom van Down en andere aangeboren afwijkingen. Check hoeveel je mag aankomen in de zwangerschap. Lees wat veilig is en wat niet in de zwangerschap. Start met een zwangerschapsdagboek. Voorkom dat mooie herinneringen verloren gaan.
Eind van de week is het embryo zo’n 1 cm lang. De hersenen groeien hard, iedere minuut komen er zo’n 100 nieuwe hersencellen bij. Het hart ligt aan de oppervlakte en is nog niet ingesloten in de borstkas. De binnenoren beginnen zich te vormen en ook de spieren en beenderen beginnen zich te ontwikkelen. De baby kan nog niet bewegen. De armen lijken op peddels en de handen zijn er al, die lijken op bladen. Ook de benen en voeten zijn er. Zwangerschapsymptomen kunnen zijn: bloedverlies, je kunt dikker worden (voor borstvoeding is veel energie nodig, daarom gaat je lichaam nu vast wat extra vet reserves opbouwen) .
TIP: ga op zoek naar positiekleding. Bel echt deze week voor een afspraak met de verloskundige. Gemiddeld ga je tussen 8 en 11 weken voor het eerst op controle. Check wat je rechten en plichten zijn op het werk. Heb je al nagedacht over een spaarplan voor je kind? Bespreek samen of jullie onderzoek willen laten doen naar aangeboren afwijkingen.
De baby is ongeveer 14 mm lang (een framboos). Het heeft al de vorm van een superklein mensje. Het hoofdje is rond, de ogen zitten ver naar de zijkant. De mond en tong worden gevormd. Aan de handen ontstaan de vingers (soort zwemvliesjes). De eerste kleine bewegingen beginnen! De zwangerschapssymptomen die je kunt hebben zijn: Misselijkheid , moeheid, bandenpijn, groeipijn, menstruatie-achtige buikpijn. To do’s in week 8 zijn: bereid je voor op je eerste controle. Maak een lijst met alle gegevens die je verloskundige van je nodig heeft. Beperk het gebruik van allerlei chemische middelen
Het gezicht begint nu echt menselijke trekken te krijgen. De smaak en reuk ontwikkelen zich deze week. De smaak van het vruchtwater verandert door jouw voeding, waardoor de baby in de baarmoeder al verschillende smaken leert kennen. Is jouw baby een jongen, dan begint deze week de penis te ontstaan, maar dit is nog lang niet zichtbaar op een echo. Botten worden langer en de tenen worden gevormd, benen en voeten ontwikkelen zich iets later dan de armen en de enkels en polsen ontwikkelen zich. Deze week kan je baby voor het eerst bewegen, het zijn meer reflexen. De borstkas is gevormd en het hart ligt op zijn plaats. Ook de buikholte is klaar. De longen beginnen zich langzaam te ontwikkelen.
To do’s in week 9: Een gezonde leefstijl is nu extra belangrijk. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van voeding op de ontwikkeling van je baby en telkens weer blijkt dat je met de juiste voeding heel veel gezondheidswinst kunt halen voor jezelf en je kind. Maar wat mag wel en wat mag niet? Doe onderzoek of vraag ons om advies!
Je baby het een foetus en zo blijft hij heten tot de geboorte. De baby is zo’n 4 cm. De belangrijkste organen zijn inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien. De baby kan al flink bewegen, alleen voel jij er misschien nog niets van. De spieren van je baby zijn nog volop in ontwikkeling . En weer is voeding super belangrijk.
To do’s in week 10 zijn: Kraamzorg regelen, vertellen dat je zwanger bent? Je kunt wachten tot na de 12 weken, maar als je werkt met chemische stoffen of er andere mogelijke risico’s zijn in je werk is het verstandig het eerder te vertellen. Heb je al nagedacht over een zwangerschapscursus?
De baby is ongeveer 5 cm lang en 10 gram. De ogen zijn volledig gevormd. Wat zijn de to do’s in week 11? Als jullie niet getrouwd zijn moet je partner het kind erkennen als hij ook voor de wet de vader van het kind wil zijn. Verdiep je in de uitzet. Nu jij je waarschijnlijk wat beter gaat voelen en minder moe bent is het tijd om weer wat actiever te worden. Veel onderzoeken hebben al aangetoond dat vrouwen die actief bewegen/sporten minder klachten hebben in de zwangerschap én (een fijn extraatje) makkelijker bevallen. Denk aan 30 minuten beweging per dag. Sommige sporten worden afgeraden.
Inmiddels is de foetus gegroeid tot een lengte van ongeveer 6-7 cm en weegt hij 20-25 gram. Het hartje klopt inmiddels met 120 tot 160 slagen per minuut. Er is nu een samenwerking tussen de hersenen en de spieren, hierdoor kan de baby zijn bewegingen coördineren. Hij kan gezichten trekken, zijn vuistjes ballen en schoppen als hij daar zin in heeft.De baby begint de longfunctie te oefenen door adembewegingen te maken. Hierbij komt er geen lucht in zijn longen. Hij krijgt zijn zuurstof immers via de moederkoek, maar de oefening is wel nodig om de longen goed te kunnen ontwikkelen. In het mondje zijn de knoppen ontwikkeld waar later de tanden uit zullen groeien. De vingers krijgen nagels. De foetus kan zijn hoofdje nu al iets gaan optillen, tot nu toe lag het hoofdje nog gebogen op zijn borstje, maar nu kan hij het dus iets opheffen. Zwangerschapssymptomen kunnen zijn: je baarmoeder kun je inmiddels zelf voelen net boven het schaambot. Bij een eerste kindje duurt het vaak wel tot 20 weken voordat anderen echt gaan zien dat je zwanger bent. Hoewel dit erg per persoon kan verschillen.
"Goede begeleiding tijdens controles, alles werd duidelijk en rustig uitgelegd, zeker een aanrader! Erg fijn dat Marjanna zelfs nog bleef terwijl mijn indicatie tijdens de bevalling medisch werd"
"Goede begeleiding gehad van Marrit bij de thuisbevalling. Nazorg telefonisch was prima. Bedankt allemaal"
Alle lieve verloskundigen van deze praktijk hebben mij fantastisch bij gestaan tijdens de zwangerschap, bevalling en nacontroles. Naast de verplichte controles die secuur werden uitgevoerd, werd er daarnaast altijd tijd vrij gemaakt voor mijn persoonlijke verhaal. Bedankt daarvoor!"
Froulju, tige tank foar alle goede soargen rûn de swangerskap. Yn’t bysûnder in bedankje foar Janke, foar de goede begelieding rûn de befalling. Leave groeten fan Martinus & Trienke
Omdat Hannah een maand te vroeg is geboren, was de bevalling in het ziekenhuis met een verloskundige van daar. Gelukkig mochten we na 2 dagen al naar huis. Verloskundigenpraktijk Dokkum bedankt voor alle goede zorgen en Marrit en Sieuwke voor de leuke Centering avonden!
Ik wil jullie als verloskundigen erg bedanken voor alle advies en controles. Ook wil ik jullie bedanken dat jullie me serieus namen en bij de stijgende bloeddruk doorverwezen naar de gynaecoloog.
Op 8 september is onze zoon Jilmer geboren. Janke bedankt voor het bijstaan en de goede zorgen tijdens de bevalling en de andere dames bedankt voor de fijne tijd tijdens de zwangerschap.
Hoofdvestiging
Birdaarderstraatweg 70
9101 DC Dokkum
Nevenlocatie Zwaagwesteinde
De Vesteynde
Sportloane 10
9271 VN De Westereen
T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl