Wil jij de ontwikkeling van je kindje per week bijhouden met een zwangerschapskalender?
De ontwikkeling van je kindje kun je volgen via babyopkomst.nl Hier vind je een uitgebreid weekoverzicht van de ontwikkeling en groei van je kindje in de zwangerschap.
Je bent zwanger! Een bijzondere periode, die je hooguit een paar keer in je leven meemaakt. Er komt veel op je af. Er worden vragen gesteld die tot nu toe onbekend waren en je moet veel beslissingen maken. Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf? Onze zwangerschapskalender vertelt je hoe je baby zich ontwikkelt en geeft je tips en advies, in dit geval over het derde trimester. Wil je direct advies? Of antwoorden op je vragen? Bel ons dan!
Dit trimester begint in week 28 en duurt tot week 40. Dit laatste moet je niet al te dik in je agenda zetten, want de uitgerekende datum kan anders uitvallen in de realiteit. Er zijn namelijk vrouwen die al in week 37 bevallen, anderen pas met 42 weken. Dus wanneer het derde trimester van je zwangerschap precies eindigt, is per persoon weer anders.
Je baby is inmiddels levensvatbaar, al zijn de risico’s wel erg groot. Als je vanaf nu zou bevallen, noemen we dat een premature geboorte. Vanaf nu begint je baby vet te krijgen, hij of zij groeit zo’n 150 tot 200 gram per week. Ook veranderen de botten van kraakbeen naar daadwerkelijk bot.
Voor jou zelf kan de zwangerschap nu best zwaar worden, pas je werk hier zo nodig op aan. Je kunt meerdere malen per dag een harde buik krijgen, dit is niet erg, maar als je ze meerde keren per uur hebt moet je echt rustiger aan doen. Nu de bevalling dichterbij komt, kun je ook een geboorteplan maken: waar wil je bevallen, en hoe? Wat wil je in het geval van complicaties?
Je baby’tje krijgt wimpertjes en wenkbrauwen. Je baarmoeder is nu al behoorlijk groot en kan je andere organen wegdrukken, waardoor je bijvoorbeeld last van je maag krijgt. Wist je dat het eten van omega-3 de ontwikkeling van de hersenen stimuleert? Eet dus regelmatig een lekker stukje gebakken vette vis. Draait je maag om bij die gedachte? Neem dan een supplement. Ook is het belangrijk om voldoende ijzer te eten tijdens je zwangerschap om bloedarmoede te voorkomen. Rundvlees, bruine bonen en spinazie zijn het rijkst aan ijzer.
Je kindje begint een krachtpatsertje te worden, de spieren ontwikkelen zich waardoor trappen flink zeer kan doen. De hersenen en zintuigen van je baby worden iedere week sterker. Je baby luistert graag naar je lichaam, voelt aan je buik en kan licht en donker onderscheiden. Hij proeft ook mee met jouw eten, blijf daarom vooral gezond en gevarieerd eten. Je baby verliest ook het donsvachtje.
De hersenen van je baby ontwikkelen zich flink, en die van jou… eh… waar waren je sleutels ook alweer? Het kan zijn dat je zwangerschapsdementie krijgt. Dit is ongevaarlijk en tijdelijk. Je hersenen geven je baby nu gewoon veel meer prioriteit.
Slapen kan moeizamer gaan. Kan je geen goede houding meer vinden? Probeer dan een voedingskussen. Ook is het tijd om de laatste keuzes rondom de bevalling te maken. Weet je al hoe en waar je gaat bevallen? Wil je thuis bevallen? Dan kan je al kraambedhulpen bestellen. Bovendien kun je nesteldrang krijgen: je hebt de neiging om veel te poetsen en op te ruimen.
Je kleintje ligt nu waarschijnlijk in de bekende foetushouding, de ruimte is nu zo krap dat je baby nu alleen nog maar met de armen en benen opgetrokken kan liggen. Voordeel voor jou, is dat het trappen hierdoor wat afneemt. Toch zijn ze druk in de weer: slikken, hikken, zuigen, draaien, gezichten trekken. Hier kun je misschien last van hebben, maar het is wel een teken van een gezonde baby. Je baby kan zelfs de hik krijgen! Dit gaat vanzelf weer over.
Vanaf ongeveer week 31 kun je ook andere kwaaltjes krijgen, zoals bijvoorbeeld: een iets zwaardere stem, last van je polsen, lekkende borsten, snel buiten adem, brandend maagzuur, lage rugpijn of moeheid. Allemaal niet erg, doe het gewoon rustig aan om het voor jezelf makkelijker te maken. Zie je sterretjes, heb je veel ernstige hoofdpijn of een knellend gevoel rond je borst? Dat zijn wel tekenen die op complicaties kunnen wijzen, neem dan contact met ons op.
Willen jij en je partner zo goed mogelijk voorbereid zijn op de bevalling? Een bevalcursus is dan misschien een goede optie, deze duren meestal een dag. Er is veel (online) aanbod dat wordt vergoed door de aanvullende zorgverzekering.
Je baby heeft steeds minder beweegruimte, veel baby’s liggen nu al regelmatig in de bevalhouding: met het hoofd naar beneden. Dit is echter niet bij iedereen het geval, sommige baby’s zijn nog wat beweeglijker. Met week 37 moeten alle baby’s in de bevalhouding liggen. Vanaf deze week ga je ook om de twee weken langs voor een controle bij de gynaecoloog als er sprake is van een medische indicatie.
Doe tip: Maak een verlanglijstje met cadeaus die je graag zou ontvangen. Hiermee maak je het familie en vrienden makkelijk om een cadeau uit te zoeken waarmee jullie zeker blij zullen zijn, en krijg je niet te veel van het een of ander. Verstuur het lijstje via e-mail of Whatsappbericht, of maak een online verlanglijstje aan.
Werk je nog (full-time)? Dat kan inmiddels behoorlijk zwaar zijn geworden. Probeer waar mogelijk je rust te pakken en voel je niet schuldig als je nee moet verkopen. Dit snappen ze vast. En zo min mogelijk stress is goed voor jou, maar vooral ook voor je baby.
Je kind zijn lichaampje wordt steeds completer: de nieren en longen functioneren nu goed, de nagels zijn bijna af, en het donsvachtje valt uit. Deze drinken ze weer op, wat goed is om de darmen te stimuleren.
Heb je last van kramp in je benen? Dit is heel normaal. Rek je spieren voorzichtig en rustig op en schud je ledematen daarna los. Tintelende benen komen voor omdat er nu meer bloed naar je buik gaat en minder naar je benen: loop dan een stukje heen en weer.
Trots op je zwangere buik? Misschien vind je het leuk om hier een aandenken aan te hebben, denk bijvoorbeeld aan een zwangerschaps-shoot of een gipsbuik (laten) maken. Daar zijn deze weken een mooi moment voor. Wist je dat het formaat van je buik weinig zegt over het formaat van je kindje? Ook je buikspieren, vruchtwater, hoeveel vocht en vet je vasthoudt en je postuur bepalen. Lange vrouwen hebben vaak een plattere buik dan kleine vrouwen.
Doe tip: vind je het leuk om creatief bezig te zijn voor de geboortekaartjes? Het is sowieso verstandig om deze met weer 37 al helemaal voorbereid te hebben, maar je kunt ook al een momentje pakken om deze voor te bereiden, stel adreslijsten op, bestel enveloppen vooruit en schijf of print nu al de adressen.
De kans is groot dat je baby nu al is ingedaald, hij of zij ligt niet alleen “op de kop”, maar ook met zijn hoofd richting je bekken.
Vanaf deze week kun je er voor kiezen om met zwangerschapsverlof te gaan. Voel je je nog redelijk fit? Dan kun je ook kiezen om dit pas over 2 weken te doen. Neem een dutje als je je moe voelt, dit is heel normaal aangezien je waarschijnlijk minder nachtrust krijgt.
Is dit je eerste zwangerschap? Dan is het zeker aan te bevelen om een bevalcursus te doen, zo weet je wat er allemaal gaat gebeuren en ben je voorbereid op vragen die je tijdens de bevalling kunt krijgen bij complicaties. Er zijn vele leuke cursussen waar je overal op wordt voorbereid en je al je vragen kan stellen. Is een moment plannen lastig? Dan zijn er ook online cursussen die je in je eigen tijd kunt volgen.
Tijd om te shoppen! Zorg dat je een kraampakket in huis hebt met o.a. een kraammatras en de nodige medische hulpmiddelen. Ze zijn op veel plekken kant en klaar te bestellen. Wil je thuis bevallen, dan kun je een kraambedhulpmiddelenpakket bestellen. Misschien heb je al een voedingskussen gekocht voor het slapen, als je deze nog niet hebt kun je dit nu kopen.
Je baby is nu helemaal af, maar de hersenen ontwikkelen zich nog verder. En is ook al behoorlijk groot, zo groot dat hij je wat kan beklemmen onder je ribbenkast. Ga lekker onderuit gezakt zitten of liggen op de bank, zo heb je minder last. Neem ook vooral genoeg rust! Ben je het even zat? Neem een verwenmomentje voor jezelf.
Moet je nog klussen in de babykamer? Haast je! (Of geef je partner een schop). De verfdamp en lijmlucht nemen namelijk nog even de tijd om uit de kamer te verdwijnen.
Ook kun je andere voorbereidende taken uitvoeren als je dit nog niet gedaan hebt. Heb je al een geboorteplan gemaakt? En staat je vluchttas al klaar voor als het moment aanbreekt dat de baby zich meldt en je naar het ziekenhuis moet? Ook als je thuis wilt bevallen kun je deze het beste ook klaarzetten voor het geval dat je toch naar het ziekenhuis moet.
Als je baby in deze week geboren wordt, noemen we dat randprematuur. Hij of zij is al helemaal compleet, maar nog wel wat kwetsbaar, daarom moeten deze baby’s nog even in de couveuse. Het kan zijn dat je kindje al is ingedaald. Dat beoordelen we tijdens de controle op het spreekuur. Zeggen we niet of het is ingedaald, vraag er dan gerust naar!
De baby drukt flink op je onderlichaam, daarom moet je vaak plassen. Ook kan het zijn dat je een beetje last hebt van urineverlies. Hier kun je nu niet zo veel tegen doen, maar na je bevalling kun je dit helpen herstellen door het doen van bekkenbodemoefeningen. Je onderlichaam is wat onrustig: je kunt onder druk voelen, buikkrampen krijgen, meer harde buiken die mogelijk ook heviger zijn. Ook puilt je navel wat uit.
Over de bevalling in zitten is heel normaal. Er staat immers veel te gebeuren. Probeer er echter niet te veel over te piekeren, als alles geregeld is en jij en je partner voorbereid zijn, heb je alles gedaan wat in je macht ligt.
Tip: bedenk alvast wie je als eerste zou willen ontvangen. En ondanks dat het nieuws snel rond zal gaan, kun je het bezoek iets uitstellen door kaartjes wat later te versturen. Ook populair tegenwoordig: plan 1 a 2 maand na de geboorte een kraamfeest waar je iedereen ontvangt. Dan heb je 1 keer veel visite en verder niet.
Je baby is nu helemaal voldragen! Ligt je baby nu nog in een stuitligging (met zijn hoofd naar boven), dan wordt met een echo bekeken of de gynaecoloog de baby kan draaien. Als dit niet kan, wordt de optie van een keizersnede besproken.
In theorie zou je nu kunnen bevallen, maar de kans is ook aanwezig dat hij tot week 42 laat wachten. Dit is allemaal goed. Ga dus niet wachten tot “het moment” daar is, maar geniet nog even van het zwanger zijn, en tijd voor jezelf. Je baby groeit nog een klein beetje, maar hij of zij krijgt nu per week ook steeds ietsje meer vet. Hij heeft ook vrijwel geen donshaar of huidsmeer meer, dit drijft rond in het vruchtwater. Ook gaan de oogjes open en oefent je kindje al met zuigen.
Je harde buiken kunnen zich ontwikkelen naar voorweeën, deze zijn heftiger en langer dan harde buiken, maar nog steeds geen teken dat de bevalling daar is. Voorweeën kunnen pijnlijk zijn, en zich om de paar minuten voordoen en dan een halve minuut aanhouden. Maar ze worden niet heviger of langer. Échte weeën kun je herkennen als ze steeds heftiger, pijnlijker en langer zijn en vaker komen.
Wil je thuis bevallen? Dan is nu het moment om je bed op klossen te zetten. Ook is nu een goed moment om een voedingsbeha te kopen, dan weet je dat je de juiste maat hebt.
Je baby wordt beschermd door je placenta, als je vliezen breken, is deze bescherming weg. Wist je dat als je vliezen breken, je weeën binnen 24 uur moeten beginnen om poliklinisch of thuis te bevallen? Je kan wachten tot 48 uur, maar dan zul je sowieso in het ziekenhuis moeten bevallen. Als je na 48 uur nog geen weeën hebt, dan moet je worden ingeleid om te zorgen dat je baby gezond bevalt.
Weten hoe je weeën opvangt kan veel stress en pijn verminderen. Dit leer je tijdens een live of online bevalcursus. Hecht je waarde aan persoonlijke verzorging? Dan is nu je kans om last minute nog even naar de kapsalon of manicure te gaan. Hier heb je direct na de bevalling waarschijnlijk weinig tijd voor, dat komt wat later wel weer.
Heb je de babykleertjes en doeken die je hebt al gewassen? Als ze nieuw zijn, drogen ze slecht en mogelijk zitten er nog schadelijke stoffen op. Gebruik geen wasverzachter, hier is de huid van je kindje te gevoelig voor. Ook is het nu al een goed moment om alvast boodschappen te doen en eventueel spulletjes te kopen om je huis te versieren of een ooievaar te regelen. Dan ben je klaar voor vroege bezoekers. Het is ook verstandig om poedermelk in huis te hebben, ook als je borstvoeding wilt geven. Soms komt de melk namelijk niet direct goed op gang.
De officiële datum nadert. Maar wist je dat slechts 1 op de 20 baby’s op de uitgerekende datum geboren wordt? Een latere geboortedatum hangt samen met het formaat van je placenta. Grote placenta’s bevatten meer hormonen die de weeën uitstellen. Als je baby geboren wil worden, gaat hij of zij cortisol afgeven, dan gaan bij jou alle hormonen aan de slag en wordt de bevalling gestart.
Het is niet gek dat je bij weeën nu gaat twijfelen of dit nou hét moment is of niet. Je hebt misschien al met voorweeën te maken gehad en wanneer is het nou echt? Ontsluitingsweeën herken je aan dat ze minimaal elke 5 minuten of vaker komen en een minuut lang aanhouden. Ook stoppen ze niet meer. Maar twijfel je dan kan je altijd met ons bellen.
Wist je dat je heel laat in de zwangerschap nog complicaties kan krijgen? Bijvoorbeeld zwangerschapsvergifiting. Neem daarom altijd contact op als je ineens klachten krijgt als hoofdpijn, wazig of dubbel zien, vochtophoping of pijn in de buik.
Dé week met dé datum! Misschien heb je deze datum niet gehaald, misschien laat je kindje nog 2 weken op zich wachten.
Het kan gebeuren dat je vliezen breken en dat dit het begin is van de bevalling, maar dat is in slechts 10% van de bevallingen het geval, ook verlies je meestal maar een scheutje vocht hierbij. Dat beeld uit de film van de vrouw die in de supermarkt een hele teil water onder haar rokje vandaan kiepert, overkomt jou dus zeer waarschijnlijk niet. Stop in plaats daarvan een kraam-maandverband in je tas, zodat je die bij de hand hebt mochten je vliezen breken. Dan kun je rustig naar huis.
Na een voorspoedige bevalling (of voorspoedige keizersnede) krijg je direct je kindje op de borst. Dit is zowel voor jou als voor je kleine heel prettig en gezond. Jullie kunnen aan elkaar wennen, en als je kindje bekomen is, zal hij of zij willen gaan drinken.
In het kleine lijfje gebeurt er heel veel in de eerste momenten in de buitenlucht. De longen gaan werken, de bloedsomloop wordt anders, de zintuigen krijgen veel te voorduren, zoals koude lucht, harde geluiden en veel licht.
Jouw lichaam heeft ook een hele prestatie geleverd. Je hebt ongeveer een halve liter bloed verloren en allerlei hormonen zijn aan de slag gegaan. Door lichte naweeën slinkt je baarmoeder en komt de placenta er uit. Je melkstroom komt op gang door het zuigen van de baby.
Over tijd? Geen enkele reden tot paniek! Jouw baby zit gewoon nog veel te lekker in je buik. Hier kun je zelf niets aan of tegen doen. Doe nog wat leuks en ontspannends in de extra tijd voor de bevalling.
Bij een late geboorte is de kans dat je baby er wat “verfrommeld” uit komt, wat groter. Maar dit trekt al snel weer bij en is heel normaal doordat de baby wat langer in een krappe ruimte heeft gezeten.
Is er een reden om te proberen de bevalling op gang te brengen? Dan is “strippen” vaak de eerste stap. Als je een beetje ontsluiting hebt, kan de verloskundige de vliezen met de hand losmaken van de baarmoederwand losmaken. Hierdoor kan na enkele dagen de bevalling op gang komen, maar het is geen garantie.
Dit is dan echt de laatste week van de zwangerschap. Baby’s die nu geboren worden, hebben gemiddeld al iets langere nageltjes en meer haar op het hoofd.
Mogelijk komt de geboorte vanzelf op gang, door een beetje hulp van het strippen, of je wordt ingeleid. Er wordt niet langer dan 42 weken gewacht, omdat na 42 weken de kans op complicaties geleidelijk toeneemt
Als je wordt ingeleid, ga je naar het ziekenhuis waar de bevalling op gang wordt gebracht. Als je baarmoedermond er nog niet klaar voor is, wordt dit eerst gedaan met een ballonkatheder, hormoontabletten of hormoongel. Als je baarmoedermond “rijp” is, dan worden weeën opgewekt met hormonen. Als de bevalling niet goed vordert, zijn er allerlei manieren om deze te laten slagen, zoals met een vacuümpomp of tang, met als allerlaatste stap een keizersnede.
Laat je niet te bang maken door alles wat er misschien kan gebeuren. Je hebt je goed voorbereid en bent in goede handen. Ook bij een ingeleide bevalling wordt er bijna altijd een gezond kindje ter wereld gebracht.
Wil je nog verder lezen? Bekijk onze zwangerschapstijdlijn om te zien wat er in welke week van de zwangerschap op de planning staat bij de verloskundige. Of lees interessante tips en weetjes in onze blog.
"Goede begeleiding tijdens controles, alles werd duidelijk en rustig uitgelegd, zeker een aanrader! Erg fijn dat Marjanna zelfs nog bleef terwijl mijn indicatie tijdens de bevalling medisch werd"
"Goede begeleiding gehad van Marrit bij de thuisbevalling. Nazorg telefonisch was prima. Bedankt allemaal"
Alle lieve verloskundigen van deze praktijk hebben mij fantastisch bij gestaan tijdens de zwangerschap, bevalling en nacontroles. Naast de verplichte controles die secuur werden uitgevoerd, werd er daarnaast altijd tijd vrij gemaakt voor mijn persoonlijke verhaal. Bedankt daarvoor!"
Froulju, tige tank foar alle goede soargen rûn de swangerskap. Yn’t bysûnder in bedankje foar Janke, foar de goede begelieding rûn de befalling. Leave groeten fan Martinus & Trienke
Omdat Hannah een maand te vroeg is geboren, was de bevalling in het ziekenhuis met een verloskundige van daar. Gelukkig mochten we na 2 dagen al naar huis. Verloskundigenpraktijk Dokkum bedankt voor alle goede zorgen en Marrit en Sieuwke voor de leuke Centering avonden!
Ik wil jullie als verloskundigen erg bedanken voor alle advies en controles. Ook wil ik jullie bedanken dat jullie me serieus namen en bij de stijgende bloeddruk doorverwezen naar de gynaecoloog.
Op 8 september is onze zoon Jilmer geboren. Janke bedankt voor het bijstaan en de goede zorgen tijdens de bevalling en de andere dames bedankt voor de fijne tijd tijdens de zwangerschap.
Hoofdvestiging
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
Nevenlocatie Zwaagwesteinde
De Vesteynde
Sportloane 10
9271 VN De Westereen
T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl