Header-Slapende Baby Dons.jpg

Zwanger aan het kerstdiner

kerst-foto-blogversie2De kerstdagen staan voor de deur en dat betekent bezoekjes aan familie, gezelligheid en vooral: lekker eten. Normaal gesproken eet je zorgeloos je buikje rond aan de kersttafel, maar met een kindje op komst kun je beter twee keer nadenken voordat je iets in je mond stopt. Natuurlijk laat je de wijntjes staan, maar wat doe je als er carpaccio, hertenbiefstuk of tiramisu op het menu staat?

Voeding tijdens de zwangerschap
Iedere zwangere vrouw moet eraan geloven: regels, tips en goedbedoelde adviezen over voeding tijdens de zwangerschap. De een gaat hier strenger mee om dan de ander. Over het algemeen geldt dat je beter geen rauw of gedroogd vlees, rauwe ongebakken vis, leverproducten, rauwmelkse kaas (‘au lait cru’), rauwe eieren of alcohol kunt nemen, en dat je groente en fruit het beste grondig kunt wassen. Deze voorschriften hebben vanzelfsprekend ook effect op jouw kerst maaltijd. Geen rauwe eieren en alcohol betekent geen zelfgemaakte tiramisu. En geen rauw vlees betekent dat je jouw hertenbiefstukje echt nog wat langer in de pan moet laten liggen, ook al smaakt hij rood nog zo lekker. Alleen op deze manier bescherm je jezelf en je kindje tegen de gevolgen van listeriose en toxoplasmose.

Geheimpje verklappen
Heb je pas kort geleden ontdekt dat je moeder gaat worden? Dan is het belangrijk om vanaf het begin af aan de bovenstaande producten te mijden; ook als je bij iemand thuis of in een restaurant aanschuift voor het kerstdiner. Weet jij tijdens de feestdagen alle wijntjes en voedingsobstakels te omzeilen zonder dat iemand het in de gaten heeft? Dan hoef je jullie geheimpje natuurlijk nog niet te verklappen. Maar je kunt de gelegenheid natuurlijk ook aangrijpen om iedereen het goede nieuws te vertellen. Want wat is er nou leuker dan je familie het allermooiste kerstcadeautje te bezorgen?

Eten voor twee?!
Als je tante voor jou een extra groot stuk taart af snijdt omdat je nu eenmaal voor twee eet, is dat natuurlijk lief bedoeld. Toch kun je beter vasthouden aan een normaal en gevarieerd eetpatroon. Hiermee zorg je dat je alle voedingstoffen binnenkrijgt die je kindje nodig heeft om goed te groeien, en voorkom je een teveel aan calorieën dat je lichaam niet nodig heeft. Heb je dus een vreetbui en moet je echt even iets eten, kiest dan voor iets gezonds waar je kindje ook van kan meegenieten.

Maak je niet dik
Een beetje onhandig is wel; zwanger aan het kerstdiner. Want wat doe je als je door iemand bent uitgenodigd voor een kerstdiner thuis of in een restaurant? Je kunt niet eventjes op de verpakking van een product kijken, en je weet nooit zeker hoe grondig de groenten zijn gewassen. Toch heeft het geen zin om je druk te maken. Probeer simpelweg een oplossing te zoeken waar het kan. Licht bijvoorbeeld even de kok in wanneer je in een restaurant dineert, of vertel degene die jouw kerstdiner kookt dat je geen rauwe producten eet. Aan alles valt wel een mouw te passen. Lukt dat niet, dan zit er maar één ding op: extra genieten van de dingen die je wél kunt eten.

Duik in de keuken
Draai jij je hand niet om voor een lekker kerstmaal, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf de keuken in te duiken. Verzamel online wat feestelijke recepten die ook geschikt zijn voor zwangere vrouwen, bijvoorbeeld hier, en laat je gasten versteld staan. En het allerbelangrijkste; vergeet niet om goed naar je lichaam te luisteren. Ga je dus niet met je dikke buik achter het aanrecht staan zweten terwijl je eigenlijk ook al last had van rugpijn. Leg de lat niet te hoog en geniet van de mensen om je heen. Voordat je het weet ben je alweer een jaar verder en zit je met je kleine spruit aan tafel. Is dat geen mooi vooruitzicht?

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact