Header-Slapende Baby Dons.jpg

Zwanger op vakantie


Wat wordt de bestemming dit jaar? Bali, Ibiza of misschien toch gewoon Zuid-Frankrijk? Waar je ook heen gaat; probeer de reis voor jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Houd regelmatig een pauze tijdens de lange autorit of kies in het vliegtuig voor een plekje aan het gangpad met wat extra beenruimte. Zo kun je regelmatig even naar het toilet, en zorg je ervoor dat je af en toe wat beweegt. Dat is goed voor je bloedsomloop! Nieuwsgierig naar alle andere do’s en don’ts voor reizen tijdens de zwangerschap? Lees dan snel verder.

Ready for takeoff?
De veiligheid van jou en je kindje staat natuurlijk voorop. Daarom laat geen enkele vliegmaatschappij je nog aan boord wanneer je langer dan 36 weken zwanger bent. Plan je vliegreis liever in een rustigere periode, bijvoorbeeld in je tweede trimester. De meeste kwaaltjes zijn dan verdwenen, en je buik zit nog niet zo in de weg. Klaar om in te checken? Houd je zwangerschapsverklaring dan bij de hand. Hier kan namelijk naar worden gevraagd door de vliegmaatschappij.

Het zwangerschapsmasker
Je hormonen slaan op hol tijdens de zwangerschap; daar was je waarschijnlijk al wel van op de hoogte. Maar wist je ook dat deze hormonale schommelingen ervoor zorgen dat de cellen in je gezicht meer pigment gaan aanmaken? Gekke bruine vlekjes in je gezicht (een ‘zwangerschapsmasker’) zijn hiervan het resultaat. Gelukkig verdwijnen deze meestal weer binnen enkele maanden. Heb je geen zin in dit zwangerschapsmasker en houd je jouw huid liever egaal van kleur? Dan zit er maar één ding op: smeren met een hoge SPF-factor en zoveel mogelijk uit de zon blijven, zeker wanneer je een tripje naar een warm en zonnig land hebt gepland.

Lekker uit eten
Tijdens je zwangerschap laat je risicovoedsel natuurlijk staan. Maar hoe weet je in een restaurant welke kaas er op die Italiaanse pizza zit en of de groenten in je Thaise curry wel goed gewassen zijn? Neem het zekere voor het onzekere en laat rauwe groenten staan. Kies ook voor mineraalwater uit een fles wanneer de kwaliteit van het kraanwater twijfelachtig is, en gebruik dit voor bijvoorbeeld thee en het koken van je eten. En nog zo’n handige tip: verdiep je een beetje in de taal van het land waar je naartoe gaat, en schrijf een briefje waarop staat welk voedsel je wel en niet mag hebben. Dat begrijpt iedere ober!

Veiligheid gaat voor alles
Heb je dit jaar een exotische bestemming gekozen? Dan kun je tijdens je zwangerschap niet altijd de benodigde vaccinaties krijgen. Ook kun je maar beter afblijven van sommige malariapillen. Informeer bij je huisarts naar de medicijnen die je wel en niet kunt slikken op vakantie, en let goed op je persoonlijke hygiëne. Het is altijd verstandig om te bekijken waar de dichtstbijzijnde dokterspost zich bevindt en welke reisverzekering voor jouw situatie het meest geschikt is. Ook hier komt je zwangerschapskaart en zwangerschapsverklaring weer goed van pas. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Fijne vakantie!

Terug

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact