Een waterbevalling gebeurt in een speciaal bevallingsbad. Dit is een opblaasbad met de juiste vormen en maten om de bevalling veilig te laten verlopen. Je kunt er rechtop in zitten, makkelijk omdraaien en er zit een klein stoeltje in. In een gewoon ligbad bevallen is niet aan te raden omdat je dan niet gemakkelijk de juiste aan kunt nemen. Bovendien is het voor de verloskundige misschien moeilijker om haar werk te doen.
Tijdens de ontsluitfase kun je al in het water gaan zitten. Het warme water geeft verlichting van de pijn van de weeën en zorgt dat je makkelijker kan ontspannen. Bovendien zorgen het water en de vorm van het bad er voor dat je makkelijk van positie kan veranderen wat ook verlichtend werkt. De verloskundige is uiteraard bij je om tijdens de hele bevalling de gezondheid van jouw kindje en jou te monitoren.
Ook het persen gebeurt onderwater, terwijl de verloskundige de ontsluiting en de hartslag van de baby in de gaten houdt. Het warme water maakt de huid soepel waardoor de ontsluiting geleidelijker verloopt en de kans op inscheuren kleiner is. De baby wordt onder water geboren, en krijgt nog zuurstof via de navelstreng. Deze bevalling is iets minder schokkend voor de baby, omdat deze in warm water terecht komt in plaats van de koude buitenlucht. Baby’s die in een waterbad geboren worden, huilen minder direct na de bevalling.
Veel partners ervaren een bevalling in een bevalbad ook als prettig. Ze kunnen namelijk meer helpen, met het opzetten, door hun partner te masseren, de watertemperatuur in de gaten te houden of te helpen met het opvangen van de baby kunnen ze meer bijdragen en hun partner steunen. Wanneer je kiest voor een tweepersoonsbad, kan de partner ook in bad plaatsnemen hiervoor.
Voor zowel de zwangere, de baby als de partner kan een waterbevalling voordelen hebben zoals je hierboven kunt lezen. Er zijn een aantal kenmerken die een nadeel kunnen zijn:
Wil je graag een waterbevalling? Dan is dat vaak mogelijk. Veel ziekenhuizen (waaronder het MCL en Nij Smellinghe) bieden ook de mogelijkheid tot een badbevalling.
Of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, je moet zelf het bevalbad regelen. Deze kun je kopen, maar ook huren. Voor het huren van een bevalbad kunnen wij bevalinbad.nl ten zeerste aanbevelen. Je kunt voor een periode van 5 weken het bad huren, met alle benodigde accessoires.
"Goede begeleiding tijdens controles, alles werd duidelijk en rustig uitgelegd, zeker een aanrader! Erg fijn dat Marjanna zelfs nog bleef terwijl mijn indicatie tijdens de bevalling medisch werd"
"Goede begeleiding gehad van Marrit bij de thuisbevalling. Nazorg telefonisch was prima. Bedankt allemaal"
Alle lieve verloskundigen van deze praktijk hebben mij fantastisch bij gestaan tijdens de zwangerschap, bevalling en nacontroles. Naast de verplichte controles die secuur werden uitgevoerd, werd er daarnaast altijd tijd vrij gemaakt voor mijn persoonlijke verhaal. Bedankt daarvoor!"
Froulju, tige tank foar alle goede soargen rûn de swangerskap. Yn’t bysûnder in bedankje foar Janke, foar de goede begelieding rûn de befalling. Leave groeten fan Martinus & Trienke
Omdat Hannah een maand te vroeg is geboren, was de bevalling in het ziekenhuis met een verloskundige van daar. Gelukkig mochten we na 2 dagen al naar huis. Verloskundigenpraktijk Dokkum bedankt voor alle goede zorgen en Marrit en Sieuwke voor de leuke Centering avonden!
Ik wil jullie als verloskundigen erg bedanken voor alle advies en controles. Ook wil ik jullie bedanken dat jullie me serieus namen en bij de stijgende bloeddruk doorverwezen naar de gynaecoloog.
Op 8 september is onze zoon Jilmer geboren. Janke bedankt voor het bijstaan en de goede zorgen tijdens de bevalling en de andere dames bedankt voor de fijne tijd tijdens de zwangerschap.
Hoofdvestiging
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
Nevenlocatie Zwaagwesteinde
De Vesteynde
Sportloane 10
9271 VN De Westereen
T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl