Door harde ontlasting en hard persen kun je last krijgen van aambeien. Probeer voldoende te drinken (2 liter water per dag) en hou rekening met je voeding. Producten die de stoelgang bevorderen, zijn bruin brood, peulvruchten, lijnzaad, kiwi’s en pruimen. Hou de ontlasting niet te lang op, daar wordt het harder van.
Bandenpijn voelt als een stekende pijn vooral aan de zijkant van de onderbuik, in de buurt van de liezen. De pijn ontstaat doordat de banden, die de baarmoeder dragen, uitrekken. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Eventueel kan een doek of een speciale band om de buik verlichting geven. Dit zorgt voor extra steun. Overleg dit wel tijdens het spreekuur.
Tijdens de zwangerschap worden de banden en spieren van het bekken slapper. Daardoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby bij de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal. Tijdens de zwangerschap kan het echter ongemak en pijn veroorzaken. Zorg voor voldoende rust. Je kunt er meer over lezen in het boek “Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap” van Cecile Röst.
Een blaasontsteking wordt niet eenvoudig opgemerkt in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is meestal niet aanwezig en kleine beetjes plassen hoort bij de zwangerschap. Eigenlijk is (erge) buikpijn, voornamelijk onder in de buik, het enige wat op een blaasontsteking kan wijzen. Als je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt, is het verstandig urine naar de huisarts te brengen. Een blaasontsteking kan tijdens de zwangerschap gewoon worden behandeld. Het is verstandig om, nadat de kuur is afgelopen, je urine nogmaals te laten checken om te kijken of de blaasontsteking echt over is.
Onder invloed van hormonen worden je bloedvaten dunner en wordt alles beter doorbloedt. Hierdoor kun je sneller een bloedneus krijgen en ook je tandvlees kan sneller bloeden. Let er wel op dat je geen tandvleesontsteking krijgt. Als dit wel het geval is, is het goed om de tandarts te bezoeken. Meld dit ook altijd op het spreekuur.
Onder invloed van hormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en het kraakbeen weker. Dat geldt ook voor de kringspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit dan niet goed af. Daardoor hebben veel zwangere vrouwen last van brandend maagzuur. Probeer in eerste instantie voeding te vermijden waar je last van hebt. Je kunt gerust een Rennie of wat Antagel nemen om brandend maagzuur te verminderen.
Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van duizeligheid. Er zijn verschillende redenen waarom je, juist tijdens de zwangerschap, duizelig kunt zijn: lage bloeddruk, lage bloedsuikerspiegel, rugligging of bloedarmoede. Probeer regelmatig iets te eten. Tijdens de zwangerschap testen we een aantal keer op bloedarmoede.
Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van haaruitval. Dit kan komen door vitaminegebrek. Eventueel kun je hiervoor vitamine B complex slikken.
In de zwangerschap kun je last krijgen van harde buiken. Dit kan komen door de groei van de baarmoeder. Harde buiken kunnen ook optreden als je druk bent of veel spanning hebt. Ze lijken vaak op menstruatiekrampen. Het verschil tussen harde buiken en weeën is dat harde buiken niet regelmatig komen en niet toenemen in kracht, duur en frequentie. Probeer wat extra rust te nemen. Een warme douche werkt vaak ook ontspannend waardoor de harde buiken weer weg trekken.
Het hart moet in de zwangerschap veel meer bloed rond pompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Veel vrouwen hebben in de zwangerschap last van hartkloppingen. Dit is normaal. Ga even rustig zitten en blijf rustig ademen, dan zakt het meestal vanzelf.
Ongewild urineverlies komt in de zwangerschap regelmatig voor. Het wordt veroorzaakt doordat de sluitspier van de blaas verslapt door het zwangerschapshormoon en doordat de blaas van zijn plaats wordt gedrukt door de groeiende baarmoeder. Probeer wat bekkenbodemoefeningen te doen. Na de zwangerschap gaat deze klacht over het algemeen over. Ook dan is het van belang je bekkenbodem regelmatig te trainen.
Vroeg in de zwangerschap kun je behoorlijk misselijk zijn. Dit komt door het zwangerschapshormoon hCG. Meestal wordt de misselijkheid na 12 weken beter. Sommige vrouwen blijven tijdens de hele zwangerschap misselijk. Probeer regelmatig kleine hoeveelheden te eten. Neem voor het opstaan bijvoorbeeld al een plakje ontbijtkoek. Vaak ben je dan minder misselijk. Als de misselijkheid zo erg is dat je heel veel moet overgeven, kan de huisarts soms iets voorschrijven tegen de misselijkheid.
Tijdens de zwangerschap ben je vaak, onder invloed van zwangerschapshormonen, moe. Vooral de eerste weken van de zwangerschap. Meestal word dit na 3 maanden beter. Soms duidt extreme vermoeidheid op ijzergebrek. Dit kunnen we testen. Bij ijzertekort krijg je ijzertabletten voorgeschreven.
Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Ze geven dan weinig steun meer. De spieren van je rug moeten nu veel meer gewicht dragen. De rug wordt hierdoor overbelast en je kunt last krijgen van lage rugpijn. Let op een goede houding. Eventueel kan een buikband of doek voor verlichting zorgen.
In de zwangerschap kun je last hebben van slapende handen of (pijnlijke) tintelingen in hand of onderarm. Deze klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in je armen, waardoor zenuwen wat afgekneld worden. Probeer voldoende te drinken.
Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van spataderen, omdat de groeiende baarmoeder de bloedsomloop soms wat belemmerd. Spataders ontstaan meestal op benen of schaamlippen. Zeker als je er aanleg voor hebt, zijn spataders vaak moeilijk te voorkomen. Zorg er in elk geval voor dat je niet te lang staat of zit en draag geen knellende kleding. Als je er veel last van hebt, kun je via de huisarts steunkousen laten aanmeten.
Vaker plassen is normaal in de zwangerschap. Vaak zijn het kleine plasjes. In het begin van de zwangerschap zijn hormonen vaak de boosdoener. Tegen het einde van de zwangerschap is het de baarmoeder die op je blaas drukt. Jammer genoeg is er niets aan te doen.
De meeste zwangeren hebben wel last van harde ontlasting. Probeer dit te voorkomen door veel te drinken (zeker 2 liter per dag), een vezelrijke voeding en voldoende beweging.
Onder invloed van de zwangerschapshormonen worden je emoties versterkt. Zo ben je als je blij bent heel erg blij, en als je verdrietig bent, heel erg verdrietig. Men zegt dan wel: “himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt.” Ook kunnen je emoties soms snel omslaan. Dit geldt voor alle emoties, zoals blijdschap, verdriet, ontroering, boosheid, angst, depressie, vreugde. Als je weet dat dit bij de zwangerschap hoort, kun je het meestal ook relativeren. Als negatieve emoties de overhand krijgen, blijf dan niet met je gevoelens rondlopen, maar praat erover, dat helpt en lucht vaak op. Kom je er met je partner of familie en vrienden niet uit, bespreek dit dan tijdens het spreekuur, we kunnen dan samen kijken hoe we je het beste kunnen helpen.
Deze worden ook wel striae genoemd. Zwangerschapsstrepen ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken. Het bindweefsel onder de huid rekt niet genoeg mee en gaat scheuren. Er ontstaan dan rode strepen op de buik, billen, heupen en/of borsten. Deze strepen kunnen (erg) jeuken. Voorkomen lukt niet, want het krijgen van deze strepen is erfelijk. Na de zwangerschap verdwijnen de striae niet, maar ze worden wel lichter van kleur.
"Goede begeleiding tijdens controles, alles werd duidelijk en rustig uitgelegd, zeker een aanrader! Erg fijn dat Marjanna zelfs nog bleef terwijl mijn indicatie tijdens de bevalling medisch werd"
"Goede begeleiding gehad van Marrit bij de thuisbevalling. Nazorg telefonisch was prima. Bedankt allemaal"
Alle lieve verloskundigen van deze praktijk hebben mij fantastisch bij gestaan tijdens de zwangerschap, bevalling en nacontroles. Naast de verplichte controles die secuur werden uitgevoerd, werd er daarnaast altijd tijd vrij gemaakt voor mijn persoonlijke verhaal. Bedankt daarvoor!"
Froulju, tige tank foar alle goede soargen rûn de swangerskap. Yn’t bysûnder in bedankje foar Janke, foar de goede begelieding rûn de befalling. Leave groeten fan Martinus & Trienke
Omdat Hannah een maand te vroeg is geboren, was de bevalling in het ziekenhuis met een verloskundige van daar. Gelukkig mochten we na 2 dagen al naar huis. Verloskundigenpraktijk Dokkum bedankt voor alle goede zorgen en Marrit en Sieuwke voor de leuke Centering avonden!
Ik wil jullie als verloskundigen erg bedanken voor alle advies en controles. Ook wil ik jullie bedanken dat jullie me serieus namen en bij de stijgende bloeddruk doorverwezen naar de gynaecoloog.
Op 8 september is onze zoon Jilmer geboren. Janke bedankt voor het bijstaan en de goede zorgen tijdens de bevalling en de andere dames bedankt voor de fijne tijd tijdens de zwangerschap.
Hoofdvestiging
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
Nevenlocatie Zwaagwesteinde
De Vesteynde
Sportloane 10
9271 VN De Westereen
T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl