Header-Slapende Baby Dons.jpg

Nieuws

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact

NIPT

Vanaf 1 april bestaat er voor alle zwangere vrouwen in Nederland de mogelijkheid om een NIPT test te laten doen. NIPT staat voor niet-invasieve prenatale test. Bij deze test wordt er bloed bij de zwangere afgenomen en vervolgens onderzocht. De NIPT kunt u laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. U kunt alleen kiezen voor de NIPT als u meedoet aan een wetenschappelijke studie.

NIPT

Tot nu toe was de NIPT alleen mogelijk indien er bij de combinatietest een verhoogde kans werd gevonden op het syndroom van Down, Edwards of Patau. Vanaf 1 april wordt de NIPT ook als eerste test aangeboden.

Combinatietest

Ben je zwanger en heb je al een combinatietest laten doen? Dan kom je alleen voor een NIPT in aanmerking als er bij de combinatietest een verhoogd risico wordt gevonden op het syndroom van Down, Edwards of Patau. Heb je nog geen combinatietest laten doen en wil je alsnog een NIPT test laten doen? Dit kan tot een termijn van 16 weken en 6 dagen. Voor gedetailleerde informatie kun je uiteraard contact met ons opnemen.

Als je je aanmeldt bij onze praktijk voor een nieuwe zwangerschap, dan zullen we bij het eerste bezoek vragen of je meer wilt weten over het onderzoek naar het syndroom van Down, Edwards en Patau of het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO bij 20 weken). Indien je dit wilt, zullen we je uitgebreid informeren in een gesprek, het zogenaamde counselingsgesprek. Na dit gesprek beslis je of je wel of geen gebruik wilt maken van de combinatietest, de NIPT of het SEO.

In onze praktijk zijn alle verloskundigen geslaagd als counselor! Wel of geen onderzoek doen kan soms een lastige beslissing zijn! Wij kunnen die keuze niet voor jou maken. Wel kunnen wij je helpen door de juiste en goede informatie te geven, zodat je op basis van die informatie zelf de keuze kunt maken die het beste bij jouw situatie past.

Wil je meer lezen? Alle beschikbare informatie aangaande de NIPT kun je vinden op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu via “onderzoek van mijn ongeboren kind”

Direct de veelgestelde vragen bekijken? Surf dan naar het onderdeel “veelgestelde vragen”

Ook staat op onze site nog meer informatie via “prenataal onderzoek”