Een groot deel van de mensen gaat er automatisch van uit, dat wanneer ze een baby krijgen, het gedaan is met de nachtrust. Als je er moe uitziet en aangeeft regelmatig ‘s nachts uit bed te moeten, zullen vrienden, familie, etc. niet vreemd opkijken. Baby’s huilen, dat is nu eenmaal een feit. Ook doen ze dit (soms) ‘s nachts. Veel jonge ouders (in spé) hebben zich wel ingelezen of laten informeren en zullen daarom wel wat basistips kunnen opnoemen. Het rijtje kan echter eenvoudig aangevuld worden met nog meer tips om jouw kroost (en indirect jouzelf) een betere nachtrust te bezorgen. Hier volgt een tiental:
Zorg ‘s nachts voor zoveel mogelijk rust, voor zo min mogelijk verstoringen. Gebruik dimmers als je wat licht nodig hebt in de slaapkamer en verschoon alleen als het echt nodig is.
Niet alleen rust en donker zijn belangrijk voor de slaapkamer, ook de temperatuur. Een te warme kamer is niet goed voor baby’s, een temperatuur tussen de 15 en 18 graden is ideaal. Aan de voetjes van je kind kun je voelen of hij het te warm heeft of niet. Die zouden lauw aan moeten voelen.
Als je kind ‘s nachts wakker wordt, zou je als kersverse ouders het liefste echt contact met hem of haar maken. Dit wordt echter afgeraden. Vooral door oogcontact wordt je kind erg wakker. De hartslag gaat omhoog en ook de bloeddruk stijgt. Niet de makkelijkst uitvoerbare tip, want die oogjes zijn zo mooi, maar wel een goede. 😉
Kinderen kunnen door heel veel lawaai heen slapen. Als ze daar aan gewend zijn tenminste. Dat kun je bevorderen door, als je baby slaapt, niet op je tenen rond te sluipen en alleen nog maar te fluisteren. Doe overdag en ‘s avonds die dingen je normaal gesproken ook zou doen. Zo went je kind aan deze geluiden en niet om het minste of geringste wakker schrikken.
Slapen is, net zoals alles in het jonge leventje van een kind, nog geen gewoonte. Deze gewoonte kun je je kind aanleren. De eerste tien weken zit er nog geen ritme in de slaapjes, maar vanaf die tijd zul je langzamerhand het ritme erin kunnen brengen. Eigenlijk is het net zoals bij volwassenen, regelmaat brengt rust. Denk aan vaste momenten naar bed brengen, een standaard ritueel, etc.
Onrustige slapers kunnen veel baat hebben bij inbakeren, aangezien een kind zichzelf langdurig wakker kan houden door teveel bewegen. In de baarmoeder was het kind ook relatief beperkt in zijn bewegingen door de kleine ruimte, baby’s kunnen dit gevoel missen. Inbakeren kan voorzien in een veilig, bekend, en rustgevend gevoel.
Als jonge ouders krijg je veel verschillende en daarmee tegenstrijdige adviezen. Bijvoorbeeld over het bij jou op de slaapkamer laten slapen. Als je baby in de wieg bij je in de slaapkamer kan slapen, voelt hij zich veilig en geborgen en zal hierdoor beter slapen. Voor voedingen is het ook extra handig, want je bent dichtbij. Dit zorgt voor veel rust voor kind én ouders.
Voor baby’s is alles nieuw en alles maakt dus nog heel veel indruk. Ze krijgen veel prikkels te verwerken. Daarom is het verstandig in de gaten te houden dat je kind genoeg rust krijgt. Probeer deze prikkels te beperken. Hierdoor heb je meer kans dat je kind goed de slaap kan vatten als je hem naar bed brengt.
Alle kinderen worden zo af en toe wakker ‘s nachts. Dat is heel normaal. De slaap bestaat net als bij volwassenen uit cycli, en tussen twee van deze cycli in kan een kind lichter slapen. Ga niet bij elk geluidje de kamer in, je kind lijkt misschien wakker, maar is dit niet. Waarschijnlijk zal hij/zij gewoon weer in een diepe slaap vallen.
Met wat natuurlijke middelen kun je je baby helpen in slaap te laten vallen. Denk bijvoorbeeld aan badschuim met lavendel of kamille. Deze kruiden zijn onschadelijk en werken op een zachte en vriendelijke manier.
Met deze slaaptips kun je de omstandigheden verbeteren en daarmee voor een ieder de kans op een ongestoorde nachtrust vergroten. Een fijne nachtrust gewenst! 🙂
"Goede begeleiding tijdens controles, alles werd duidelijk en rustig uitgelegd, zeker een aanrader! Erg fijn dat Marjanna zelfs nog bleef terwijl mijn indicatie tijdens de bevalling medisch werd"
"Goede begeleiding gehad van Marrit bij de thuisbevalling. Nazorg telefonisch was prima. Bedankt allemaal"
Alle lieve verloskundigen van deze praktijk hebben mij fantastisch bij gestaan tijdens de zwangerschap, bevalling en nacontroles. Naast de verplichte controles die secuur werden uitgevoerd, werd er daarnaast altijd tijd vrij gemaakt voor mijn persoonlijke verhaal. Bedankt daarvoor!"
Froulju, tige tank foar alle goede soargen rûn de swangerskap. Yn’t bysûnder in bedankje foar Janke, foar de goede begelieding rûn de befalling. Leave groeten fan Martinus & Trienke
Omdat Hannah een maand te vroeg is geboren, was de bevalling in het ziekenhuis met een verloskundige van daar. Gelukkig mochten we na 2 dagen al naar huis. Verloskundigenpraktijk Dokkum bedankt voor alle goede zorgen en Marrit en Sieuwke voor de leuke Centering avonden!
Ik wil jullie als verloskundigen erg bedanken voor alle advies en controles. Ook wil ik jullie bedanken dat jullie me serieus namen en bij de stijgende bloeddruk doorverwezen naar de gynaecoloog.
Op 8 september is onze zoon Jilmer geboren. Janke bedankt voor het bijstaan en de goede zorgen tijdens de bevalling en de andere dames bedankt voor de fijne tijd tijdens de zwangerschap.
Hoofdvestiging
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
Nevenlocatie Zwaagwesteinde
De Vesteynde
Sportloane 10
9271 VN De Westereen
T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl