Header-Slapende Baby Dons.jpg

Nieuws

Onze praktijk

Hoofdvestiging
Verloskundigenpraktijk 'Catharina Schrader'
Birdaarderstraatweg 80C
9101 PK Dokkum
KVK: 01159386

Nevenlocatie Zwaagwesteinde
Gezondheidscentrum De Westereen
Badhuswei 1A
9271 VA De Westereen

T: 0519-296899
M: 06-51145849
F: 0519-223570
E: info@verloskundigen-dokkum.nl

Route & contact

Praktijknieuws April 2020

Lieve allemaal

Graag willen wij weer het wel en wee van de praktijk met jullie delen. Want naast vervelende maatregelen, is er ook weer veel positief nieuws. De maatregelen hebben gezorgd voor een toename van de thuisbevalling. In Maart zijn maar liefst 14 baby’s thuis geboren!

Bellen!

Allereerst roepen we jullie op om vooral te bellen, bij klachten bij vragen en bij ongerustheid! Daar zijn we voor. Het zijn voor ons allemaal, en voor jullie vooral spannende tijden. Denk niet: ze hebben het al zo druk, of ik vraag het later wel. Als er een reden voor is, dan is een visite of extra controle altijd mogelijk. Ook kun je in de ziekenhuizen terecht als dat nodig is. Dus: ongerust? Bel! Wij zijn er voor jullie!

Een zoon!

Op 21 Maart mochten Annelies en Tony hun zoon, en Veerle haar broertje Niek verwelkomen! Een blijde gebeurtenis in een toch wel bijzondere en spannende tijd. Ook vanaf deze plaats natuurlijk van harte gefeliciteerd! Annelies geniet voorlopig nog van haar zwangerschaps en bevallingsverlof. Zoals jullie hebben kunnen lezen in het vorige nieuwsbericht vervangt Tessa haar in deze periode. Tessa is inmiddels ingewerkt en velen van jullie kennen haar al. Ze is vol enthousiasme begonnen, en blijkt nu al een abonnement te hebben op “dubbele” bevallingen! Gelukkig hebben we een team en kunnen we bijspringen als meerdere dames besluiten om tegelijk te gaan bevallen!

Einde van de “knyntsjedagen”.

Marrit haar jongste dochter is alweer 4½ maand en dat betekent voor Marrit dat haar verlof er al weer op zit. Op 8 april heeft ze haar eerste spreekuur. Wel een beetje spannend, want het is allemaal wel anders nu ook het Corona virus ons bezig houdt. Zo is de assistente wel aanwezig, maar heeft zij geen cliëntcontact. Extra handelingen, zoals bloedprikken, doen we nu zelf. Ook moet alles zo efficiënt mogelijk, zodat we voorkomen dat mensen moeten wachten en daardoor weer meerdere contacten ontstaan. Alle contacten houden immers ook risico in voor de zwangere en onszelf. We hadden natuurlijk gehoopt dat Marrit wat relaxter kon beginnen. Maar ook zij is één van onze power vrouwen! Dus dat komt goed!

Thuis!

Wij geven een dringend advies om als er geen medische risico’s aanwezig zijn, om dan thuis te gaan bevallen. Dit advies heeft zo zijn redenen. Zo is de kans op besmetting met het Corona virus het laagst indien er ook zo weinig mogelijk contacten zijn. In de thuissituatie heb je minder contacten dan in het ziekenhuis. Daarom is het thuis het veiligst als er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen. Wij merken dat het natuurlijke verloop van een bevalling vaak vlotter gaat bij een thuisbevalling. Je eigen omgeving en het niet meer “op transport” hoeven dragen hier aan bij. Ook na de bevalling is er meer rust. Zo is er alle tijd om samen te genieten van het “Golden Hour”, het eerste uur na de bevalling, waarin de baby en de kersverse ouders voor het eerst contact maken met elkaar.

Uiteraard geldt het advies om thuis te bevallen niet indien er sprake is van medische risico’s die een ziekenhuisbevalling noodzakelijk maken. Gelukkig staat in het ziekenhuis ook iedereen klaar om jullie zo goed mogelijk te helpen als dat nodig is. Ook daar zullen ze hun uiterste best doen om besmetting te voorkomen. Corona patienten worden op andere afdelingen en kamers verzorgd en behandeld dan zwangere vrouwen.

Mocht je ondanks het advies om thuis te bevallen tóch in het ziekenhuis willen bevallen, dan mogen wij helaas niet mee met je bevalling. We dragen dan de zorg over aan de verloskundige en verpleegkundige van het ziekenhuis. Deze maatregel is genomen om “kruisbesmetting” te voorkomen. De kans dat wij als zorgverlener het virus meenemen het ziekenhuis ín of het ziekenhuis úit wordt met deze maatregel voorkomen.

Het belangrijkste blijft natuurlijk dat jullie kind gezond en veilig ter wereld komt. Daar doen wij ons uiterste best voor!